Угорщина заблокувала приєднання України до кіберцентру при НАТО

Угорщина заблокувала приєднання України до кіберцентру при НАТО

Угорщина заблокувала приєднання України до Об'єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE), куди Україна подала заявку у серпні минулого року.

Про факт блокади вступу України однією з країн НАТО повідомив секретар РНБО Олексій Данілов в етері ток-шоу «Право на владу», а джерело «Європейської правди» підтвердило, що правом вето скористалася саме Угорщина, пише видання.

«Є така інституція, що має назву Кібер-НАТО. І ми, влітку минулого року, подали відповідні документи, пройшли всі верифікації. Там, як і в НАТО, рішення приймаються консенсусом. Так ось: одна з європейських держав відмовила нашій країні в участі у цій поважній інституції», – розповів Олексій Данілов.

Процедура схвалення української заявки розпочалася в жовтні та, у разу позитивного рішення, Україна стала б членом Центру вже від 1 січня 2022 року.

Співрозмовник «Європейської правди», що брав участь у процесі, підтвердив, що йдеться про блокування вступу України саме угорським урядом. Водночас правила дозволяють повернутися до розгляду заявки, і не можна виключити, що з огляду на цьогорічні російські кібератаки інші члени Альянсу переконають Будапешт переглянути свою позицію.

Але оскільки засідання Ради центру, яка ухвалює рішення про розширення складу учасників ухвалюються лише 2 рази на рік, приєднання України до цієї структури, навіть за позитивного розвитку подій, може статися лише з другого півріччя 2022 року.

Формально Об'єднаний центр передових технологій з кібероборони НАТО не є структурою Альянсу, проте він має великий вплив на дії НАТО у сфері кіберзахисту. Його заснували сім країн, а сьогодні він налічує 20 учасників – 17 членів НАТО та 3 країни-партнери.

Угорщина наразі публічно не оприлюднила свою позицію з цього приводу.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»