Ізраїль заборонив Литві, Латвії та Естонії передавати Україні ізраїльську зброю (ПТРК Spike)

Ізраїль заборонив Литві, Латвії та Естонії передавати Україні ізраїльську зброю (ПТРК Spike)

Міністерство оборони Ізраїлю надіслало повідомлення трьом балтійським країнам, що якщо вони попросять передати Україні зброю ізраїльського виробництва, то їм буде відмовлено.

Про це повідомляє Breaking Defense з посиланням на власні джерела.

Коли стало відомо, що Литва, Латвія та Естонія отримали експортний дозвіл США на передачу Україні озброєння американського виробництва (ПТРК «Джавелін» та ПЗРК «Стінгер»), виникло питання, яке ще озброєння може бути передано українському уряду.

«Викресліть будь-яку зброю ізраїльського виробництва з цього потенційного списку», пише Breaking Defense. Джерела видання повідомляють, що в грудні, коли російські війська почали накопичуватися вздовж кордону з Україною, Міністерство оборони Ізраїлю надіслало повідомлення трьом балтійським країнам, що якщо вони попросять передати зброю Україні, їм буде відмовлено – майже нечуваний превентивний крок. Рішення, викликане потребою Ізраїлю збалансувати свої відносини з Росією.

Наразі Естонія та Литва мають на озброєнні модифікацію ПТРК Spike LR, а Латвія – LR, LR2, ER та SR. Також 20 січня компанія EuroSpike оголосила, що естонські військові розмістили нове замовлення на ракети Spike SR.

Spike
Фото: EuroSpike

Як і США, Ізраїль встановлює суворі правила щодо «кінцевих користувачів» озброєння, що продається за кордон, які юридично обмежують можливість країн-покупців передавати його третій країні без дозволу виробника. Попереджувальний крок Ізраїлю був зумовлений побоюваннями, що Україна намагатиметься отримати протитанкові ракетні комплекси (ПТРК) Spike, виробництва спільного підприємства ізраїльських та німецьких компаній.

Варто згадати, що й Німеччина відмовила Естонії у наданні дозволу на передачу Україні колишніх німецьких 122-мм гаубиць, які були продані Фінляндії, а згодом перепродані Естонії.

Щодо Ізраїлю, то ізраїльсько-українські відносини затьмарені зацікавленістю Ізраїлю у збереженні зв'язку з Кремлем, необхідного для того, щоб Ізраїль міг діяти в Сирії проти постачання іранської зброї «Хезболлі» в Лівані. «Протягування нитки в голку Єрусалима» було продемонстровано під час грудневого візиту до Ізраїлю міністра оборони України Олексія Резнікова, який, як повідомляється, був закритий на прохання ізраїльського уряду.

Представник Міноборони Латвії заявив виданню, що «Латвія не планує постачати в Україну будь-яке озброєння виробництва Ізраїлю, тому ми не можемо коментувати цю інформацію», і підтвердив попередню угоду про відправлення зброї американського виробництва.

У Міноборони Литви зазначили, що вони проводять «регулярні» переговори зі своїми ізраїльськими колегами: «Проте в ході двосторонніх переговорів не підіймалося питання передачі Україні зброї ізраїльського виробництва».

Міністерство оборони Естонії не відповіло до виходу цієї публікації, але, як й у випадку з іншими країнами, немає жодних ознак того, що естонці постачатимуть ПТРК Spike Україні.

Міноборони Ізраїлю відмовилося коментувати цю історію.

«Кожен вид непрямого втручання в цю кризу може завдати шкоди особливим відносинам між Єрусалимом та Москвою», – пояснив високопоставлений ізраїльський експерт у галузі оборони, який говорив із Breaking Defense на умовах анонімності з огляду на політичні побоювання.

Також видання зазначає, що хоча Ізраїль підтримує політичні відносини з Україною, він не продавав їй жодного озброєння за останнє десятиліття, про що свідчать дані Стокгольмського міжнародного інституту досліджень миру (SIPRI).

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»