«ЄС» закликає провести позачергове засідання Ради для збільшення фінансування ЗСУ

грошове забезпечення

Парламентська фракція партії «Європейська солідарність» ініціювала проведення позачергового засідання Верховної Ради для ухвалення рішення про виділення коштів, необхідних для забезпечення Збройних Сил України.

Про це повідомляє видання Верховної Ради «Голос України».

«Закликаю представників усіх фракцій, всіх народних депутатів поставити підписи щодо скликання позачергового засідання, а уряд та Президента — долучитися до цієї справи», — сказав під час брифінгу лідер «Європейської солідарності» народний депутат Петро Порошенко.

«Європейська Солідарність» розробила спеціальний план, який передбачає декілька першочергових кроків, які українська влада мала б зробити ще в листопаді-грудні», — зазначив він, додавши, що для швидкого ухвалення необхідних рішень фракція готова відкликати свій законопроєкт, щоб була можливість подати спільний документ.

За словами Порошенка, в умовах ймовірного російського вторгнення необхідно терміново доукомплектувати всі бойові бригади, для чого потрібно передбачити адекватне грошове забезпечення: для ЗСУ — не менш як 25 тисяч гривень, а на передовій — 50 тисяч гривень. Загалом для цього потрібно 21 мільярд гривень.

«Ветерани, які відслужили у конкретних частинах, повинні отримати можливість повернутися, маючи достойне грошове забезпечення та уклавши контракт саме на особливий період. Це дасть можливість терміново відновити чисельність, а також набрати необхідну кількість кадрів для підрозділів територіальної оборони», — вважає Порошенко.



Крім того, на думку «ЄС», сьогодні потрібно терміново поповнити стратегічні резерви та забезпечити фінансування Державного оборонного замовлення на закупівлю зброї та розгортання територіальної оборони.

Народний депутат генерал-лейтенант Михайло Забродський нагадав слова Вінстона Черчилля, що «для війни потрібні три речі — гроші, гроші і ще раз гроші».

«Що таке грошове забезпечення військовослужбовців? Це впевненість у завтрашньому дні, стабільність, можливість думати про виконання завдання і про виконання службового обов’язку, а не про те, як там у тилу твоя родина проживає за твою зарплату, яка в рази менша, ніж та, що забезпечує гідне існування», — зазначив він.

Також нардеп наголосив на необхідності негайного перегляду плану оборонних закупівель з точки зору нарощування передусім кількості засобів протиповітряної оборони, протитанкових засобів та протикорабельних ракет. «Усе, що перераховано у нашому плані, потрібно було робити ще вчора, адже пов’язані з витрачанням коштів процеси потребують часу для проведення певних процедур, у тому числі й закупівель», — констатував Михайло Забродський.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»