Хрест Сил підтримки

Хрест Сил підтримки

У Збройних Силах України з'явиться нова нагорода – «Відзнака командувача Сил підтримки Збройних Сил України «Хрест Сил підтримки», яка матиме два ступені.

Як відомо, у грудні 2021 року Головнокомандувач Збройних Сил України затвердив собі нову нагородну систему, яка складається з почесних нагрудних знаків. Тепер схоже, що черга оновлювати нагороди дійшла до командувачів окремих родів військ (сил).

На сайті Міністерства оборони України відсутні установчі документи на нагороду, водночас оприлюднені проєкти технічних специфікацій на саму відзнаку та посвідчення до неї, положення яких пропонуємо до вашої уваги.

Відзнака виготовляється з білого металу і має вигляд стрілчастого рівностороннього хреста. У центрі хреста вміщено ромбічний медальйон, на якому зображено військовий тризуб із жовтого (1 ступінь) або білого (2 ступінь) металу. Медальйон обрамлено стилізованими латницями з’єднаними у «замок». Під медальйон покладено два схрещені між собою мечі з жовтого (білого) металу вістрям до гори. Медальйон та стрілчастий хрест має рельєфно-зернисту поверхню затемнену хімічним старінням.

Зворотний бік знака плаский із рельєфно-зернистою поверхнею та написом у три рядки «ХРЕСТ / СИЛ / ПІДТРИМКИ». Нижче напису розміщується табличка з викарбуваним номером для кожного ступеня окремо.

Стрічка знака з повздовжніми смужками чорного, жовтого кольору та зеленого кольору.

Хрест Сил підтримки

На зворотному боці стрічки у верхній частині розташована металева прямокутна планка із двома застібками (цангами) для прикріплення медалі до однострою (одягу).

Посвідчення складається з твердої обкладинки темно-синього кольору розміром 110 мм х 160 мм (в розгорнутому вигляді) та приклеєної внутрішньої паперової частини, яка складається з двох сторінок розміром 70 мм х 105 мм з друкованим графічним зображенням і текстовою інформацією.

На лицьовий бік обкладинки нанесено стилізоване зображення малого Державного Герба України, нижче – українською мовою чотирма рядками розташовано напис «ПОСВІДЧЕННЯ / ДО ВІДЗНАКИ / КОМАНДУВАЧА / СИЛ ПІДТРИМКИ». Слова та зображення виконані тисненням фольгою золотавого кольору.

Хрест Сил підтримки

Доповнення:

Вже після виходу публікації у Командуванні Сил підтримки уточнили, що Положення про відзнаку командувача Сил підтримки «Хрест Сил підтримки» затверджено наказом командувача Сил підтримки Збройних Сил України від 27 жовтня 2021 року, а його впровадження затверджено наказом Головнокомандувача ЗСУ від 24 січня 2022 року.

Відповідно до Положення відзнакою нагороджуються військовослужбовці та працівники Збройних Сил України за зразкове виконання військового (службового) обов'язку, високу професійну майстерність, а також інші особи за вагомий особистий внесок у справу розвитку Сил підтримки Збройних Сил України та зміцнення міжнародного військового співробітництва.


Сили підтримки призначені для оперативного забезпечення військ. Зокрема інженерної підтримки, радіоелектронної боротьби (РЕБ), радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ), топографічного та гідрометеорологічного забезпечення.

З 1 січня 2022 року Сили підтримки набули статусу окремого роду сил ЗС УКраїни.

Більше про Сили підтримки »»



Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»