Верховна Рада відновила індексацію військових пенсій

При розрахунку пенсії військовослужбовцям мають враховувати індексацію грошового забезпечення

Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроєкт № 4668, який дозволить здійснювати щорічну індексацію пенсій колишніх військовослужбовців, правоохоронців та держслужбовців.

Законопроєкт підтримали 352 народні депутати.

Нагадаємо, що у 2017 році з об’єктів індексації грошових доходів були вилучені пенсії, призначені за «спеціальними» пенсійними законами. Зокрема не проводиться індексація пенсій військовослужбовцям, держслужбовцям та науковцям. При цьому військовим останній перерахунок пенсій провели у 2018 році, а держслужбовцям та науковцям пенсії не перераховувалися з 2008 року.

За словами міністерки соцполітики Марини Лазебної цей закон має виправити помилку пенсійної реформи 2017 року.

Після реформи пенсії більшості пенсіонерів індексуються в обов’язковому порядку щороку після 1 березня на коефіцієнт, що визначає уряд. Проте пенсій, призначені за окремими «спеціальними» законами (зокрема військовим) автоматичній індексації не підлягають. Коли і на скільки підвищувати пенсії цим пенсіонерам, вирішує Кабмін власними постановами.

Основна мета нового закону – долучення всіх пенсіонерів до щорічної індексації, яка проводиться відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Відсоток підвищення пенсій розраховується як середня величина між відсотком інфляції та відсотком зростання середньої зарплати за попередній рік. Наприклад, у 2020 році зарплата українців зросла на 17%, а інфляція склала 5%. Відтак пенсії індексувалися на середнє арифметичне цих чисел – 11%.

Якщо законопроєкт буде підписано президентом і він набуде чинності, то колишні військовослужбовці та ветерани інших силових структур отримають індексацію пенсій після 1 березня 2022 року за порядком, який передбачений для решти пенсіонерів.

Індексація на загальних підставах для військових пенсіонерів буде проводитися щороку, у разі, якщо за попередній рік їм не підвищували пенсії відповідно до закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»