Ізраїль заблокував передачу американцями системи ПРО «Залізний купол» Україні

Ізраїль заблокував передачу американцями системи ПРО Залізний купол Україні

Намагаючись за всяку ціну уникнути втягування Ізраїлю у конфлікт між Росією та Україною, Ізраїль відмовився продати Києву систему ПРО «Залізний купол», щоб не дратувати росіян.

Зокрема ізраїльські чиновники, під час неофіційних перемовин, переконували Вашингтон, що продаж Києву затребуваної ним техніки ставить Ізраїль у конфронтацію з Москвою, повідомляє ізраїльське видання «Єдіот Ахронот».

Система протиракетної оборони «Залізний купол» була розроблена Ізраїлем спільно з Пентагоном. Угода між двома країнами не дозволяє продавати технологію третім сторонам без взаємної згоди.

Видання звертає увагу, що США придбали у Rafael Defense Industries дві батареї, які готуються до експлуатації. За словами військових джерел, ця система не інтегрована в систему протиракетної оборони США.

Повідомляється, що минулої весни Україна офіційно звернулася до Сполучених Штатів з проханням розмістити на своїй території американські ракетні комплекси «Патріот» і «Залізний купол», на тлі реальної загрози поширення російського вторгнення в країну.

Американські конгресмени включили до законопроєкту про оборону 2022 року поправку, що дозволяє продавати або передавати Україні системи протиповітряної та протиракетної оборони, включаючи «Залізний купол». Поправка вимагала від Пентагону подати до Конгресу звіт із викладенням варіантів потенційного продажу або передачі «існуючих систем» Україні.

Нагадаємо, що про домовленості, які були досягнуті під час візиту Президента Володимира Зеленського до США, щодо можливого отримання Україною систем протиповітряної та протиракетної оборони, зокрема й системи Iron Dome («Залізний купол»), у вересні 2021 року офіційно повідомляв Офіс Президента України.

Ізраїльське видання зазначає, що у процесі перемовин Україна також безпосередньо зверталася до уряду Нафталі Беннета.

Проте, у підсумку, завдяки зусиллям ізраїльських чиновників, питання можливої передачі систем протиракетної оборони було знято Вашингтоном з розгляду.

Нагадаємо, що у грудні 2021 року Міністерство оборони Ізраїлю надіслало повідомлення трьом балтійським країнам — Литві, Латвії та Естонії, що якщо вони попросять передати Україні зброю ізраїльського виробництва (зокрема ПТРК Spike), то їм буде відмовлено.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»