Польща передасть Україні 60-мм міномети

Польща передасть Україні 60-мм міномети

Польська військова допомога окрім переносних зенітних ракетних комплексів Piorun також включатиме 60-мм міномети та 40-мм ручні револьверні гранатомети.

Про це повідомив Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час відвідин 4 лютого заводу Zakłady Mechaniczne Tarnów, пише Мілітарний з посиланням на Polska Zbrojna.

Глава польського уряду анонсував відправлення військової допомоги Україні наступного тижня: «Перший транспорт покине наш східний кордон наступного тижня, щоб українці не були беззахисними перед російською агресією».

Прем’єр-міністр сказав, що Польща поставить легкі піхотні міномети LMP-2017 калібру 60 мм і, можливо, ручні гранатомети RPG-40.

Зауважимо, що наразі в ЗСУ 60-мм міномети перебувають на озброєнні Сил спецоперацій та Сил територіальної оборони. При чому потреба останніх в мінометах цього року значно зросла – якщо раніше у штаті кожної бригади тероборони була мінометна батарея, то у нових штатах, що введені в дію з 1 січня 2022 року бригадної батареї немає, натомість мінометна батарея з'явилася в штаті кожного батальйону. Тобто замість 25 батарей у теробороні відтепер близько 150, а це значно більша кількість мінометів.

На даний час на озброєнні ЗСУ перебувають три типи 60-мм мінометів – М57, що виготовлені в Боснії і Герцеговині, МП60 – ТОВ «Українська бронетехніка», М60-16 – ПАТ Завод «Маяк». Раніше Ukrainian Military Pages публікували аналіз експлуатації 60-мм мінометів у ЗС України.

Легкий піхотний міномет LMP-2017

Польща передасть Україні 60-мм міномети
LMP-2017. Фото: Zakłady Mechaniczne Tarnów

LMP-2017 використовується для знищення живої сили, легких укріплень на полі бою, а також вогневих позицій та техніки напівпрямим вогнем в оптичній видимості в будь-який час доби та за будь-якої погоди. Виробник пропонує LMP-2017 у двох калібрах: польський 59,4 мм та 60,7 мм відповідно до STANAG 4425.2. Мінометом можна стріляти з рук мінами вагою 2,3 кг.

Ручний багатозарядний гранатомет RPG-40

ручні гранатомети RPG-40
RPG-40. Фото: Zakłady Mechaniczne Tarnów

RPG-40 важить трохи більш як шість кілограмів і здатен випустити шість (тобто всі боєприпаси, які можуть міститися у барабані) 40-мм гранат за кілька десятків секунд.

Дальність пострілів залежить від типу боєприпасів. Вона коливається від 400 м – коли використовують гранати 40х46 мм з початковою швидкістю близько 78 м/с, до приблизно 800 метрів – при застосуванні гранат 40x51 з початковою швидкістю близько 120 м/с.

ручні гранатомети RPG-40
RPG-40. Фото: Zakłady Mechaniczne Tarnów

Нагадаємо, що раніше міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що Польща схвалила передачу Збройним Силам України новітніх переносних зенітних ракетних комплексів (ПЗРК) Piorun, виробництва компанії Mesko.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»