США передадуть Україні 23 патрульні катери Metal Shark

США передадуть Україні 23 патрульні катери Metal Shark

Прагнучи допомогти Україні краще захистити своє узбережжя, водні шляхи та порти, Сполучені Штати нададуть Україні ряд кораблів та катерів, зокрема й 23 алюмінієвих патрульні катери, побудовані компанією Metal Shark із Луїзіани.

Як повідомили в компанії Metal Shark, перші шість катерів будуть відправлені в Україну у рамках нещодавно оголошеного пакету допомоги вартістю 450 мільйонів доларів.

Нагадаємо, що минулого тижня Міноборони США оголосило про передачу Україні 18 прибережних і річкових патрульних катерів — двох 35-футових річкових катерів SURC (Small Unit Riverine Craft), десяти 34-футових катерів типу Sea Ark Dauntless і шести тих самих 40-футових катерів від Metal Shark (моделі Metal Shark’s 40 Defiant (40 PB)).

Тим часом на виробничих потужностях Metal Shark Franklin and Jeanerette, у штаті Луїзіана, повним ходом триває виробництво ще 17 додаткових суден для України, включаючи десять 38-футових патрульних катерів Defiant, чотири 38-футових патрульних катери Defiant з центральною консоллю та три 36-футових патрульних катерів-перехоплювачі Fearless.

«Кожне з цих суден є перевіреними військовими платформами, оптимізованими для місії в Україні», — наголошують у компанії.

Зазначається, що ці катери будувалися для постачання в рамках довгострокової зовнішньополітичної стратегії, що розроблялася протягом багатьох років, але останні події в Україні спричинили прискорення термінів. В результаті катери почнуть відправлятися негайно.

«Metal Shark тісно співпрацює з посольством США в Києві з 2019 року для розробки стратегії, яка зараз реалізується для підтримки морських можливостей України, тому приємно бачити, що судна прибудуть, коли вони найбільше потребують, — сказав Генрі Айрізарі, віцепрезидент з розвитку міжнародного бізнесу Metal Shark. — Metal Shark надає країнам-партнерам перевірені платформи наступного покоління, але, що найголовніше, ми створюємо довгострокові партнерські відносини з кінцевими користувачами для навчання екіпажів човнів і забезпечуємо безперебійну технічну підтримку для забезпечення оперативної готовності 24/7».

Зауважимо, що Україна гостро потребує подібних катерів для захисту узбережжя та внутрішніх водних шляхів, адже, як відомо, наразі створюється Дніпровська річкова флотилія ВМС України, перший дивізіон якої, що був створений у березні, вже заступив на службу. Основу катерного складу новосформованого дивізіону складають мобілізовані та переобладнані рибальські та прогулянкові судна та катери.

Metal Shark’s 40 Defiant (40 PB) розроблений на заміну малих 25-ті та 34-футових катерів, що експлуатуються Прибережними річковими силами ВМС (Navy's Coastal Riverine Force, CRF) у портах і водних шляхах по всьому світу. У 2020 році 40 PB переміг у конкурсі серед семи пропозицій. Компанія відразу отримала контракт 11 катерів з опціоном на ще 50 одиниць.

На 40 PB встановлено два дизельні двигуни Cummins QSB 6.7, поєднані через трансмісію Twin Disc MG5065SC з водометами Hamilton HTX30, які розроблені спеціально для програми Navy 40 PB, та дозволяють розвивати швидкість до 40 вузлів та економічний хід у 10-15 вузлів.

ВМФ США отримає новий прибережний патрульний катер

Катер помітно важко озброєний: має шість точок кріплення зброї (фундаментів) Mk.16, плюс великий передній фундамент для стабілізованих систем з дистанційним керуванням Mk.49/Mk.50, якими зокрема також озброєний катер Mark VI, найбільша платформа у CRF. 40-й має балістичний захист для ведення тривалих вогневих боїв та захисту екіпажу з п'яти осіб.

ВМФ США отримає новий прибережний патрульний катер

Metal Shark — це суднобудівник, що спеціалізується на проєктуванні та будівництві від 5 до понад 90 метрових зварних алюмінієвих та сталевих суден для військових, правоохоронних та комерційних замовників. Основними клієнтами є ВМС США, Корпус морської піхоти, Берегова охорона, ВПС, армія, іноземні війська, правоохоронні органи, пожежні підрозділи, оператори пасажирських суден, буксирних човнів та інші клієнти по всьому світу. Завдяки трьом повністю автономним суднобудівним об’єктам в Алабамі та Луїзіані, США, а також спеціальному інженерному об’єкту в Хорватії, понад 500 співробітників Metal Shark виготовляють понад 200 суден на рік з гордим і перевіреним послужним списком високоякісних і своєчасних поставок.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»