США вагаються чи продавати Україні безпілотники Grey Eagle, — Reuters

США вагаються чи продвати Україні безпілотники Grey Eagle, — Reuters

План адміністрації Байдена щодо продажу Україні чотирьох великих ударних безпілотників MQ-1C Grey Eagle був призупинений через побоювання, що високотехнологічне обладнання потрапить до рук ворога.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на інформовані джерела.

Технічне заперечення проти продажу було висунуто Управлінням безпеки оборонних технологій Міноборони США, якому доручено захистити високоцінну технологію від ворога. Раніше продаж чотирьох безпілотників MQ-1C Grey Eagle, які можуть бути озброєні ракетами Hellfire для використання на полі бою проти Росії, був схвалений Білим домом.

Джерела видання зазначили, що сказали, що ці міркування були проігноровані під час первинного розгляду угоди, але застереження знов постали на зустрічах у Пентагоні наприкінці минулого тижня.

«Огляди безпеки технологій є стандартною практикою під час передачі систем озброєння всім міжнародним партнерам. Усі такі справи розглядаються окремо, уповноваженими органами», — сказав речник Пентагону Сью Гоф.

«Рішення про те, продовжувати угоду чи ні, зараз розглядається вищим командуванням у Пентагоні, але терміни прийняття будь-якого рішення невідомі», — повідомило на умовах анонімності поінформоване джерело.

Одним з варіантів рішень для погодження продажу є заміна наявного комплекту радарів і датчиків на щось менш складне, але це може зайняти місяці, зазначило джерело.

MQ-1C Grey Eagle (раніше Warrior; також називався Sky Warrior та ERMP або Extended-Range Multi-Purpose) — це середньовисотна (MALE) безпілотна авіаційна система. Розроблена компанією «General Atomics Aeronautical Systems» (GA-ASI) для армії Сполучених Штатів Америки як модернізація БпЛА General Atomics MQ-1 Predator.

Вартість одного БпЛА Grey Eagles складає 10 мільйонів доларів.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»