Оборона миколаївського аеропорту: як це було

Оборона миколаївського аеропорту: як це було

Коли російські військові намагалися захопити миколаївський аеропорт на їхньому шляху стали оператори 73-го центру спеціального призначення ССО України.

Задача з недопущення висадки повітряного десанту ворога вилилася в протистояння з переважаючими силами противника. Разом із бійцями Тероборони та Нацполіції воїни ССО не просто втримали летовище, а відкинули ворога і нанесли йому чималі втрати.

Про невідомі подробиці оборони аеропорту Миколаєва розповідає безпосередній учасник тих події — оператор ССО України.

За його словами, до операції залучались бійці 73-го центру спеціального призначення Сил спецоперацій, підрозділи територіальної оборони ЗСУ та спецпідрозділи поліції — КОРД (Корпус Оперативно-Раптової Дії) та ТОР (Тактико-Оперативне Реагування).

Під прикриттям групи вогневого забезпечення вони наблизились до будівлі аеропорту, провели зачистку приміщень, зайняли вежу й дах будівлі аеропорту. У цей час російські війська зайняли позиції та готувалися продовжити наступ на українських піхотинців, які були на околицях аеропорту.

«Фактично ми здійснили такий маневр як обхід, і вийшли в тил противнику, який не очікував такого повороту подій. Після виявлення російської бронетехніки — танків, БМП — ми почали її вогневе ураження протитанковими керованими ракетами та гранатометами», — розповів він.

Оборона миколаївського аеропорту: як це було

Російські війська намагалися контратакувати, проте марно. Вся операція тривала не більше дня — вночі противник почав обстрілювати місто та аеропорт, на світанку українці висунулися на позиції та завдали росіянам таких втрат, що ті не змогли закріпитися і відійшли. Українські спецпризначенці не зазнали втрат, на відміну від загарбників.

«Найважче було рахувати кількість підбитої техніки та знищеної живої сили противника. Висадку десанту очікували, для цього у нас була група вогневого забезпечення, яка мала ПЗРК Stinger. Ми взяли під вогневий контроль повністю злітно-посадкову смугу й у разі висадки чи появи гелікоптерів, ми їх просто «розібрали» б з крупнокаліберних кулеметів і гранатометів», — повідомив оператор центру спецпризначення ССО ЗСУ.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»