Латвія відновить призов в армію після 15-річної перерви

Латвія планує відновити призов в армію після 15-річної перерви

Ще одна країна планує відмовитись від виключно контрактної армії — повернутися до призову пропонує Міноборони Латвії, яке не має ілюзій відносно безпеки країни та готується до війни.

Про це повідомляє Defense Express з посиланням на міністра оборони Латвії Артіса Пабрікса.

«Теперішня оборонна система Латвії вичерпала свої можливості. Водночас ми не маємо підстав вважати, що Росія змінить свою поведінку», — повідомив міністр під час брифінгу.

Від призову Латвія відмовилась у 2007 році після вступу у НАТО.

Як зазначив міністр оборони, повернення до призову буде поступовим та розраховано на п'ять років, поки система призову не вийде на заплановані об'єми. Головною задачею є, у випадку оголошення воєнного стану чисельність збройних сил становила 50 тисяч осіб з яких 20 тисяч будуть військовослужбовцями у запасі.

У наступному році планується призвати 1000 осіб, яким буде запропоновано проходити дійсну військову службу протягом 11 місяців, або вступити до Zemessardze — Національної гвардії Латвії (по суті — тероборона) та протягом п'яти років проходити 20-денні збори. Також передбачена альтернативна служба та фахова військова підготовка для майбутніх офіцерів.

Згодом темп призову буде збільшуватися паралельно з розширенням військової інфраструктури. Додаткові витрати від повернення до призовної служби оцінюються на рівні 120 млн євро на рік.

За даними Military Balance чисельність Збройних сил Латвії (населення країни близько 1,9 млн осіб) складає 6250 осіб, до яких додаються 11 тисяч Zemessardze (з них 1100 — кадрові офіцери). Тобто збільшення війська навіть на 1000 осіб у перший рік є помітним посиленням.

Нагадаємо, що Литва (член НАТО з 2004 року), яка припинила призов на строкову службу у 2008 році, відновила його у 2015 році, після агресії росії проти України у 2014 році.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»