Депутати пропонують надати добровольчим формуванням статус юридичних осіб

Доброволець тероборони: гарантії за місцем роботи

Статус юридичної особи дозволить добровольчим формуванням територіальних громад (ДФТГ) відкривати банківські рахунки, що спростить їх фінансування та забезпечення.

Про це йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту № 7578-1 від 25 липня.

Зазначається, що з початку повномасштабного вторгнення РФ, відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву» в Україні масово почали формуватися добровольчі формування територіальних громад. Станом на сьогодні кількість членів ДФТГ складає понад 100 000 осіб, які на постійній основі виконують завдання територіальної оборони, зокрема, беруть участь у бойових діях, охороняють громадський порядок і об’єкти інфраструктури, чергують на блок-постах та беруть участь у навчанні населення.

Разом з тим, існують суттєві прогалини у законодавстві, які можуть призвести до труднощів у подальшому ефективному функціонуванні ДФТГ.

Так, чинні норми законодавства не передбачають можливості набуття статусу юридичних осіб ДФТГ, що є перешкодою у забезпеченні сталого процесу їх фінансування, оскільки неможливо відкрити банківський рахунок. За цих умов застосування іншого порядку виплат, зокрема через рахунки військової частини Сил територіальної оборони, рахунки військових адміністрацій або місцевих рад є досить проблематичним, тривалим у часі й доволі часто просто неможливим, що значно ускладнює виконання добровольчими формуваннями своїх завдань.

До цього часу переважна більшість ДФТГ забезпечують себе самостійно, а також коштом волонтерів, благодійників і не значною мірою органів місцевого самоврядування. Відповідно депутати пропонують врегулювати питання правового статусу таких формувань.

Крім того, пропонується запровадити такий нормативний акт, як Положення (статут) ДФТГ, яке затверджується Командуванням Сил тероборони ЗСУ та має містити відомості про структуру добровольчих формувань; територію, в межах якої вони здійснюються свою діяльність; права та обов’язки командира та членів добровольчих формувань та інші питання діяльності ДФТГ.

Нардепи також зауважують, що хоча згідно з чинним законодавством члени ДФТГ, під час участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони мають такі ж гарантії як і військовослужбовці, водночас існують деякі законодавчі прогалини щодо їх забезпечення відповідно до трудового законодавства.

Відповідно пропонується доповнити згадкою про членів ДФТГ статтю 119 Кодексу України про працю, яка передбачає збереження за працівниками, призваними на військову службу під час дії особливого періоду місця роботи і посади на підприємстві.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»