У Конгресі США готують закон про ленд-ліз для Тайваню

У Конгресі США готують закон про ленд-ліз для Тайваню

Представники Республіканської партії США готуються внести у Конгрес законопроєкт про постачання Китайській Республіці (Тайвань) озброєння за програмою «ленд-ліз».

Проєкт з’явився на тлі напруженості між США та комуністичним Китаєм (КНР) через Тайвань, щоб запобігти посиленню войовничості з боку КНР, повідомляє Fox News.

Законопроєкт, який є дітищем представника Палати представників від Республіканської партії Мішель Стіл і сенатора Марші Блекберн, розроблено за моделлю програми початку 1940-х років, яка дозволяла уряду США підтримувати європейських союзників, не вступаючи безпосередньо у Другу світову війну.

«Комуністична партія Китаю продовжує залякувати та чинити тиск на нашого союзника, і Сполучені Штати повинні завжди бути на боці свободи та демократії», — сказала Стіл.

Закон уповноважує Президента США надавати Тайваню в борг або оренду зброю та військову техніку. В обмін на це уряд країни зобов’язаний погасити витрати на «відновлення або заміну» позиченої зброї протягом 12 років.

За даними Fox News, законопроєкт вже отримав підтримку двох партій у Конгресі.

Нагадаємо, запланований візит спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі до Тайваню серйозно загострив напруженість між Китаєм і США. Офіційний Пекін вимагає скасувати візит, оскільки вважає його втручанням у внутрішні справи Китаю.

У зв'язку з цим США направили до берегів Тайваню авіаносець, а Пекін загрожує острову тим, що йому «доведеться відчути гнів», якщо Пелосі відвідає цю територію.

У суботу літак із делегацією американських конгресменів зупинився на Гаваях, де вони зустрілися з Індо-Тихоокеанським командуванням Збройних сил США і відвідали меморіал жертвам нападу на Перл-Гарбор. Сьогодні спікерка розпочала турне країнами Азії, в межах якого анонсувала візити до низки країн – але не на Тайвань.

«У Сінгапурі, Малайзії, Південній Кореї та Японії наша делегація проведе зустрічі високого рівня, щоб обговорити, як ми можемо просувати наші спільні інтереси та цінності, зокрема мир і безпеку, економічне зростання та торгівлю, пандемію COVID-19, кліматичну кризу, права людини та демократичне врядування», – заявила Пелосі в неділю.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»