Президент запровадив нову відзнаку за оборону України

За оборону України Президентським указом №559/2022 від 5 серпня запроваджено відзнаку Президента «За оборону України» для нагородження військових, правоохоронців, цивільних працівників та волонтерів.

Новою відзнакою нагороджуватимуть:

  • військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, Держслужби спеціального зв'язку та захисту інформації, Управління державної охорони, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, співробітників розвідувальних органів, прокурорів, поліцейських, осіб рядового та начальницького складу служби цивільного захисту, кримінально-виконавчої служби, ДБР, Національного антикорупційного бюро України, посадових осіб митних органів, працівників Служби судової охорони, членів добровольчих формувань територіальних громад, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, у здійсненні заходів із забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з широкомасштабною збройною агресією РФ проти України;
  • працівників центральних та місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які залучалися безпосередньо до виконання завдань із забезпечення здійснення заходів із забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з широкомасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України, виявили при цьому самовідданість та зробили значний особистий внесок у зміцнення оборони України;
  • осіб, які здійснювали волонтерську діяльність або іншим чином активно сприяли виконанню завдань, пов'язаних із забезпечення здійснення заходів із забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з широкомасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України.

Нагорода має два варіанти, що вирізняються кольором. Для військових та працівників ЗСУ, інших військових формувань та правоохоронних органів — з жовтого металу, а стрічка з поздовжніми смужками бордового та темно-зеленого кольорів. Для цивільних — з білого металу, стрічка зі смужками бордового та сірого кольорів.

За оборону України

Крім звичної планки, у комплекті до відзнаки йде значок-розетка, який виготовляється з латуні і має вигляд диска діаметром 12 мм з трьома концентричними колами, покритими емалями, що відтворюють кольори відповідної стрічки. На зворотному боці значка-розетки — пристрій для прикріплення до одягу.

За оборону України

Особі, нагородженій відзнакою, разом із відзнакою вручається відповідний диплом встановленого зразка формату А4, який також має два варіанти виконання.

Відзнаку носять на грудях зліва і за наявності в особи інших державних нагород України розміщують після відзнак Президента України «За участь в антитерористичній операції» або «За гуманітарну участь в антитерористичній операції». Замість відзнаки нагороджений може носити планку (на форменому одязі), мініатюру (на цивільному та форменому одязі) або значок-розетку (на повсякденному цивільному одязі). Планку або мініатюру носять на грудях зліва і розміщують у такій самій послідовності. Значок-розетку носять на грудях зліва.

За оборону України За оборону України

Нагадаємо, що 5 травня 2022 року було запроваджено відзнаку Президента України «Хрест бойових заслуг». Першим цією відзнакою нагородили Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»