Німеччина відмовила Україні в передачі бронеавтомобілів

Поки весь світ перебуває під враженням від наступу українських військ, у Німеччині триває розкриття чергових фактів відмови у наданні Україні важкого (і не дуже) озброєння.

Так кореспондент популярної газети BILD Юліан Репке, з посиланням на внутрішній документ Міністерства оборони ФРН, повідомив, що федеральний німецький уряд не хоче надавати в розпорядження Україні жоден зі своїх «понад 500 захищених транспортних засобів».

У документі, який є в розпорядженні BILD, зазначено: «Автомобілі типу Dingo використовуються для тренувань, а також операцій. Їх можлива передача вже розглядалася на ранньому етапі війни в Україні, але була відхилена через особисті потреби».

Ексміністр оборони Урсула фон дер Ляєн Ексміністр оборони Урсула фон дер Ляєн в «Дінго» Бундесверу. Фото: dpa

«Простіше кажучи уряд Шольца надає більшого значення «підготовці» німецьких солдатів, ніж безпеці України. Він навіть не хоче віддавати десять чи двадцять машин українській армії, яка щодня продовжує втрачати від 30 до 50 солдатів, здебільшого тому, що в них влучили осколки та осколки російських снарядів і ракет», — пише німецький журналіст.

︎За інформацією BILD, на початку березня Україна вже запитувала конкретно про бронемашини Dingo та Fennek зі складів Бундесверу, але одразу отримала відмову. Хоча Бундесвер експлуатує загалом понад 700 одиниць цих двох типів машин і наразі не бере участі в жодній бойовій місії, він все ще стверджує, що сам потребує всіх захищених машин.

Це обурило українського посла Андрія Мельника. Він сказав BILD, що «не може зрозуміти цю відмову німецького уряду. Ці автомобілі нам потрібні для життєво важливого херсонського контрнаступу на півдні, щоб врятувати життя солдатам, які, на жаль, здебільшого змушені добиратися туди пішки».

«Я закликаю міністерку оборони Ламбрехт вже у вересні передати Україні частину з 500 наявних броньованих машин. Це точно не було б «пограбуванням» Бундесверу», — заявив Мельник.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»