Україна отримає танки словенські танки M55S

Україна отримає танки словенські танки M55S

Прем'єр-міністр Словенії Роберт Голоб і канцлер Німеччини Олаф Шольц домовилися про обмін військовою технікою. Таким чином словенські танки стануть частиною допомоги Україні.

У рамках кругового обміну з Німеччиною Словенія передасть Україні 28 танків M55S, натомість отримає 40 німецьких транспортних машин, з яких 35 важких вантажівок 8х8 і п'ять важких автоцистерн 8х8, повідомляє RTV SLO.

Нагадаємо, що у червні 2020 року міністр оборони Словенії Мар'ян Шарец заявив, що країна передала Україні всі свої запаси зброї. На той момент Словенія передала Україні 35 бойових машин піхоти, стрілецьку зброю, захисні шоломи, бронежилети та інше військове обладнання.

Танки М55S являють собою модернізацію радянських Т-55, які Словенія успадкувала від югославської армії, у кількості 30 одиниць. З 1996 по 2001 роки танки були модернізовані за участю ізраїльська компанія Elbit Systems. Вартість робіт склала понад 52 млн дол. Роботи включали заміну 100-мм гармати англійською 105-мм гарматою L7A1 з ізраїльськими боєприпасами, ізраїльського динамічного захисту Super Blazer, сучасної системи управління вогнем виробництва словенської компанії Fotona, сучасних засобів зв'язку та спостереження, системи попередження про лазерне опромінення, ізраїльських димових гранатометів, нової турелі з 12,7-мм кулеметом ДШКМ, протипожежного обладнання, гідравлічного керування, форсування двигуна з 520 до 600 к.с., доопрацювання підвіски.

Згідно з початковими планами, модернізовані танки мали використовуватися до 2015 року, але у 2006 році були виведені з активного» використання і «законсервовані». Словенія хотіла продати їх ще у 2018 році, але вдалося реалізувати лише один танк за 820 тисяч євро.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»