Військовозобов'язані, які підробляють документи для виїзду за кордон отримують незначні штрафи

Військовозобов'язані, які підробляють документи для виїзду за кордон отримують незначні штрафи

Військовозобов'язані, яких ловлять на кордоні з підробними довідками ВЛК про непридатність до військової служби і тимчасовими посвідченнями отримують незначні штрафи.

Про це свідчать рішення судів оприлюднені у відкритому реєстрі.

Зокрема у кількох рішеннях Старосамбірського районного суду Львівської області, йдеться про військовозобов'язаних, які з метою незаконного перетину кордону під час воєнного стану, будучи достовірно обізнані про введення на всій території України воєнного стану, проведення загальної мобілізації та обмеження щодо заборони виїзду за межі України громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років, використовували підробні документи.

З метою перетину кордону громадяни замовляли через інтернет фальсифіковані бланки «Довідки військово-лікарської комісії» та «Тимчасового посвідчення військовозобов'язаного». Далі самостійно вклеювали свої фотографії та заповнювали необхідні поля, з метою надання бланкам вигляду офіційних документів, але на кордоні підроблення документів було викрите.

У своїх вироках суд зазначає, що викриті на підробці громадяни, як правило каялися у вчиненні кримінальних проступків та укладали угоду з прокурором про визнання винуватості.

В результаті, за вчинення кримінального проступку підсудні отримують відносно незначне покарання, зокрема відповідно до ч. 1 ст. 358 КК України (підроблення документа) — штраф в розмірі 600 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 10200 грн, а за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 4 ст. 358 ККУ (використання завідомо підробленого документа) — штраф в розмірі 850 грн. Остаточне покарання, шляхом повного складання покарань за сукупністю кримінальних правопорушень, становить 11 050 грн.

Враховуючи, що особи, які шляхом незаконного виїзду за кордон імовірно намагалися ухилитися від загальної мобілізації, платили за підробні довідки від кількох сотень до кількох тисяч доларів США, покарання штрафом у 11 тисяч грн для них не є великою проблемою (санкції статті, за умови повного складання покарань, передбачають штраф до 17 050 грн, арешт до 12 місяців або обмеження волі на строк до чотирьох років).

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»