Військовий облік жінок прощавай — Міноборони передумало

До ЗСУ мобілізовано близько 1000 жінок

Міноборони зрозуміло, що жінки на військовому обліку не потрібні й від гасла «всіх жінок на військовий облік» перейшло до «військовий облік для жінок має бути добровільним».

«Міноборони розробило і передало до Верховної Ради пропозиції змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо добровільності постановки на військовий облік жінок. Зараз працюємо над законопроєктом разом з профільним комітетом з питань нацбезпеки, оборони та розвідки», — повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Вона також повідомила, що реальний досвід розгортання військових частин Збройних Сил України до штатів воєнного часу показав, що насправді на сьогодні немає потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку. Водночас для Збройних Сил залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій.

Тому, у разі прийняття змін до закону, Генеральний штаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби.

Передісторія

У жовтні 2021 року Міноборони наказом № 313 затвердило новий значно розширений, Перелік спеціальностей та професій після одержання яких жінки беруться на облік військовозобов'язаних. Документ набув чинності 17 грудня 2021 року.

Попередній перелік був визначений Постановою КМУ № 711 від 14 жовтня 1994 року. Згідно з ним з 1994 року на військовому обліку мали перебувати жінки, які отримали медичні спеціальності, фахівці зв'язку, метрологи, метеорологи, картографи та кінорадіомеханіки.

Перебування на військовому обліку передбачає ряд до відчутних змін у житті жінок — нові обов'язки, за невиконання яких каратимуть штрафами, а також ряд обмежень, яких необхідно буде дотримуватись у житті.

Наказ Міноборони спричинив справжній «інформаційний вибух» у суспільстві, а електронна петиція на сайті Офісу Президента України з вимогою скасувати новий Перелік спеціальностей для обліку жінок набрала необхідні для розгляду 25000 голосів усього за чотири не повні дні. В результаті Президент доручив Міноборони переглянути Перелік.

Під таким тиском оборонне відомство поступово «давати задню». Зокрема було кардинально зменшено перелік спеціальностей для військового обліку жінок — з понад 200 до 14 спеціальностей та 6 професій, а саму постановку було відтерміновано до 1 жовтня 2022 року.

Тепер у Міноборони зовсім здалися, точніше зрозуміли, що мільйони жінок на військовому обліку насправді не потрібні й лише паралізують роботу територіальних центрів комплектування, а комплектування військових частин за рахунок жінок не покращиться.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»