РФ може отримати від Ірану понад 20 видів ракет

РФ може отримати від Ірану понад 20 видів ракет

Нещодавно західні медіа писали, що, на додачу до дронів, Росія може придбати балістичні ракети класу «земля-земля» в Ірану, який загалом виробляє понад 20 видів ракет. Які з них можуть опинитися в руках РФ і які ризики це несе для України?

Відповідний аналіз проведено проєктом The Warzone, пише Обороноо-промисловий кур'єр.

Ідею передачі Іраном балістичних ракет Росії коротко озвучили іранські державні ЗМІ на початку жовтня. У франкомовній статті стверджувалося, що ракетний удар по Богородичному Донецької області мав ознаки балістичної ракети середньої дальності (БРСМ) «Хайбер Шикан» (Khyber Shikan) іранського виробництва. Водночас наразі цьому немає жодних доказів.

Росія у війні проти України використовує різні типи ракет. Найвідомішими є «Калібри», які можна запускати з військових кораблів і підводних човнів, їх підвид можна запускати з наземної установки «Іскандер». Остання також може запускати низку інших ракет із серії «Іскандер-М». Про балістичні ракети відомо, що їхні запаси поступово вичерпуються, вони потрібні для ураження захищених і високопріоритетних військових цілей, таких як бункери командування та управління.

У Росії «люблять» використовувати ракети, адже її повітряно-космічні сили залишаються нездатними забезпечити перевагу в повітрі над Україною. Той факт, що ракети класу «земля-повітря» серії С-300П зараз все частіше використовуються в ролі «земля-земля», цілком може вказувати на відсутність снарядів «Калібр» та «Іскандер». Запаси крилатих ракет Х-555 цілком могли бути повністю вичерпані під час російської операції в Сирії. А більш сучасних Х-101 залишилося менше ніж 100, поточна швидкість їх виробництва не перевищує трьох-чотирьох на місяць. Використання радянських протикорабельних ракет Х-22 часів холодної війни (їх запаси значні), і можливо, вдосконалених Х-32, для ударів по наземних цілях, теж свідчить про кризу з високоточним сучасним озброєнням. Щобільше, у Х-22 строк служби добігає кінця, їх дешевше вистріляти в Україні, ніж утилізувати.

РФ може отримати від Ірану понад 20 видів ракет

Виходячи з цього, потенційна пропозиція поповнення ракетного арсеналу з боку Тегерану буде дуже помічна для Москви. У Ірану є багато таких ракет різного радіусу дії. Але що також важливо для росіян — вони уже використовувалися в бойових діях Іраном та його союзниками. За останні кілька років такі інциденти включали атаку на авіабазу Аль-Асад в Іраку в січні 2020 року, під час якої було використано балістичну ракету малої дальності серії Qiam, і атаку на Ербіль в Іраку в березні 2022 року, ракетами Fateh-110. Ця зброя має високий ступінь точності. За західними оцінками, існує щонайменше 20 різних конструкцій іранських балістичних ракет, з варіантами — ще більше. Це також означає, що існує широкий асортимент різних ракет, які Росія могла б придбати, а також значні запаси, які можна швидко передавати замовнику.

Оскільки іранські балістичні ракети традиційно створювалися для регіональних конфліктів, вони також належать до тих категорій дальності, які були підійшли російським збройним силам під час їх війни в Україні. Наприклад, ракета Qiam-1 має радіус дії 500 миль, що могло б дозволити Росії вражати цілі на всій території України. Розміщення їх на території Білорусі зробить цю задачу ще простішою.

Про те, що Іран готовий постачати Qiam-1 іноземним клієнтам, свідчить той факт, що його використовували єменські повстанці-хусити проти саудівських цілей. Пізніші версії серії Qiam також оснащені маневреним боєприпасом, або MaRV, який забезпечує підвищену точність проти важливих цілей і ускладнює перехоплення. Однак вид бомбардування українських міст, який ми спостерігали минулого тижня, свідчить про те, що Росія може використовувати менш точні ракети для ударів по українській інфраструктурі.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»