Міноборони запевняє, що проблему надання статусу УБД буде вирішено найближчим часом

До виходу на держкордон залишається 50 км — Залужний

Наразі існує проблема в процедурі отримання статусу учасника бойових дій та відповідно — передбачених законами пільг та гарантій, що потребує нагального вирішення.

Адже попри те, що у березні Президент України Володимир Зеленський підписав Закон, яким розширено коло осіб, віднесених до учасників бойових дій та до осіб з інвалідністю внаслідок війни, відповідні зміни у Постанову КМУ №413, які визначають процедуру отримання статусу і перелік необхідних документів, досі не внесені. Наразі документ визначає лише порядок надання статусу учасникам АТО та ООС на території Донецької та Луганської областей.

«Немає конкретного переліку документів на отримання статусу ветерана, чітко не врегульована процедура отримання такого статусу. — зазначила під час засідання «круглого столу» у Комітеті Верховної Ради з питань соцполітики та захисту прав ветеранів, вдова Захисника України, народний депутат України Ольга Стефанишина. — Прохання чітко прописати підзаконні акти, які регулюють механізм видачі статусу ветерана».

Предаставники Міністерства оборони України запевнили, що питання знаходиться на контролі міністерства та буде вирішене найближчим часом.

«Щодо внесення змін до Постанови №413 щодо встановлення статусу УБД, на виконання прикінцевих положень Закону №2121-IX (реєстр. №7151), зміни до відповідної Постанови опрацьовані та внесені на розгляд КМУ. Нам дано доручення доопрацювати документ в частині конкретизації документів, на підставі яких буде визначатися статус УБД особами, що брали участь у відсічі збройної агресії РФ. Цією постановою запроваджується також довідка, яка буде підтвердженням факту участі особи у відповідних заходах. Така довідка є підставою для отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни», — пояснив начальник відділу Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міноборони України Сергій Кучеренко.

Нагадаємо, що 20 березня президент закон, згідно з яким статус учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни, також має надаватися:

  • добровольцями Сил територіальної оборони Збройних Сил України;
  • особами, які увійшли у склад добровольчого формування територіальної громади та особи, які увійшли до складу громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону відповідно до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону»;
  • особами, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»