Лукашенко ще остаточно не вирішив вступати у війну, — ГУР

Лукашенко ще остаточно не вирішив вступати у війну, — ГУР

Наразі не можна стверджувати, що білоруський диктатор Олександр Лукашенко ухвалив остаточне рішення про участь Республіки Білорусь у війні на боці Російської Федерації.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

«Сьогодні ми не можемо говорити про те, що остаточне рішення Лукашенком прийнято. І станом на тепер, за узагальненою інформацією від різних джерел, практичних дій з можливої підготовки та проведення в країні, зокрема, додаткових мобілізаційних заходів не спостерігається. Відповідно, повідомлень про таке рішення наразі не надходило. Активність сухопутного компонента вздовж кордону з Україною станом на зараз – у повсякденних межах, без різких змін. Тобто ми можемо говорити і стверджувати, що Путін намагається дотискати Лукашенка стосовно повноцінної участі у війні проти України, але ми бачимо, яку допомогу режим Лукашенка надає Путіну в цьому — це і повітряний простір, і багато інших моментів, які були присутні, і в тому числі постачання боєприпасів і озброєння, про що раніше повідомлялось. Але стосовно повноцінної участі у наземній операції сьогодні ми не можемо цього стверджувати. Якщо таке рішення буде прийнято і підготовка буде проводитись, Україна буде про це знати та відповідним чином реагувати як на один з можливих сценаріїв», — повідомив Юсов, додавши, що на цей випадок Україна готова, і всіх необхідних заходів вживають.

Він наголосив, що станом на сьогодні на території білорусі немає ударного угрупування, яке б могло найближчими днями розпочати наступ на територію України.

«Станом на зараз такого немає, і інформації про те, що прийняте відповідне рішення про участь у наземній операції білоруських військ сьогодні немає. Якщо подібна підготовка буде, Україна про це знатиме. Але так чи інакше — це сценарій, до якого сили оборони готові, і весь комплекс заходів реагування на це Україна в плановому порядку проводить», — пояснив Юсов.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»