Рада ратифікувала угоду про виробництво «Байрактарів»

Перше бойове застосування Bayraktar TB2 на Донбасі (ВІДЕО)

Законодавці дали старт виробництву «Байрактарів» — 13 грудня Верховна Рада прийняла законопроєкт № 0161, яким ратифіковано Рамкову угоду між Урядом України та Урядом Туреччини про співробітництво у сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях.

Угода підписана у Києві 3 лютого 2022 року передбачає виробництво та обслуговування безпілотних літальних апаратів (БпЛА) Bayraktar.

Планова загальна сума інвестицій у будівництво заводу з виготовлення безпілотників, науково-дослідного центру у сфері аерокосмічних технологій (далі — завод) та навчально-випробувального сервісного центру для обслуговування, ремонту і модернізації БпЛА (далі — центр) складатиме 95,5 млн доларів США протягом десяти послідовних років, починаючи з 2022 року. Сума інвестицій не включає вартість придбаної у 2021 році земельної ділянки.

Будівництво та облаштування сервісного центру заплановано на 2022 рік з обсягом інвестицій у 6,5 млн доларів США.

Будівництво заводу і центру передбачає трансфер високих технологій і локалізацію виробництва безпілотників, ефективність яких перевірена і доведена на практиці.

Передбачається, що за перші 5 років буде створено 355 робочих місць висококваліфікованого персоналу, до 2032 — 370. Розмір заробітної плати планується у 10 разів вищий за мінімальну місячну заробітну плату в Україні для інженерного складу та в 5 разів для технічного персоналу.

Запуск виробництва і перший випуск продукції заплановані на 2025 рік.