Порошенко передав ЗСУ партію бронетранспортерів FV103

Порошенко передав ЗСУ партію бронетранспортерів FV103 Spartan

Перша партія британських гусеничних бронетранспортерів FV103 Spartan, придбаних волонтерами та Фондом Петра Порошенка, прибула в Україну.

Про це повідомляє п'ятий Президент України Петро Порошенко.

«Те саме відчуття, коли задонатив на «Спартан», який поїде нищити рашистів під Бахмут та Авдіївку! Оце — антистрес після прильотів та годин без світла. І це зробили ми з вами! Перші «Cпартани» в Україні! А скоро будуть під Бахмутом і Авдіївкою. Там, де рашисти намагаються зробити пекло для Збройних Сил. Не вдасться! Десантуро, тримай підкріплення! Пишаюся, що ми це зробили. І можемо ще більше! Тому якщо після ранкових прильотів хочеться задонатити на «Спартани» — за цим на сайт ГО Справа Громад. А я помножу ваш донат удвічі. Обіцяємо — робимо!» — написав він у фейсбук.

Загалом ЗСУ отримають три версії машини — власне транспортні бронемашини FV103 Spartan, командирські FV105 Sultan і медичні FV104 Samaritan.

Порошенко передав ЗСУ партію бронетранспортерів FV103 Spartan

Нагадаємо, що раніше 35 бронетранспортерів FV103 подарувала Україні Великобританія.

FV103 Spartan був розроблений в 1970-х роках як версія бронетранспортера зі складу сімейства бойових броньованих машин британської армії CVR(T), розроблених Alvis plc. Машина надійшла на озброєння британських військових у 1978 році.

Порошенко передав ЗСУ партію бронетранспортерів FV103 Spartan

Spartan оснащувався бензиновим двигуном jaguar 4,2 xk. Довжина БТР становить 5,16 метра, ширина — 2,48 метра. Транспортний засіб може перевозити сім осіб: два-три члени екіпажу та чотири-п'ять осіб десанту. Він озброєний 7,62-мм кулеметом L37A1 і димовими гранатометами. У британській армії FV103 використовувався невеликими спеціалізованими групами, такими як відділення керування мінометним вогнем, відділення стрільців-зенітників та розвідгрупами.

Порошенко передав ЗСУ партію бронетранспортерів FV103 Spartan Порошенко передав ЗСУ партію бронетранспортерів FV103 Spartan