США готують ЗРК Patriot для України — CNN

США готують Patriot для України — CNN

Адміністрація Президента США завершує підготовку передачі Україні систем протиракетної оборони MIM-104 Patriot. Офіційне оголошення очікується найближчим часом.

Про це повідомляє Defense Express з посиланням на CNN.

За інформацією CNN, вже вирішено питання з навчанням українських операторів, яке буде проходити на базі армії США у Графенвері в Німеччині. Це уточнення є доволі важливим маркером того, що план дійсно знаходиться на фінальній стадії узгодження.

Водночас кількість Patriot, які можуть бути передані до України не називається, як і строки реальної передачі до України від моменту оголошення. Зокрема треба враховувати час, який необхідний на навчання і якщо брати показник Польщі, то мова йде про 9-місячний курс. Але з огляду на численні інші приклади опанування озброєння, він цілком може бути скорочений.

Незрозуміло, скільки ЗРК буде передано, але типова батарея Patriot включає в себе пункт управління, радар виявлення та супроводження цілей, джерела енергопостачання, засоби зв'язку та до восьми пускових установок, кожна з яких містить чотири готові до стрільби ракети.

Джерела CNN зазначають, що про передачу Patriot може бути оголошено вже цього тижня.

Patriot давно у списку потреб ЗСУ через дві головні особливості. Перша — здатність знищення балістичних ракет. Друга — дальність знищення аеродинамічних цілей ракетами PAC-2 до 160 км, що зробить його найбільш далекобійним засобом протиповітряної оборони ЗСУ.