Україна може отримати крилаті ракети Storm Shadow

Україна може отримати крилаті ракети Storm Shadow

Міністр оборони Сполученого Королівства Бен Уоллес допускає можливість надання Україні далекобійного озброєння, зокрема авіаційних крилатих ракет Storm Shadow.

Про це він заявив під час інтерв'ю Times Radio, пише Фокус.

Глава британського оборонного відомства пояснив, що офіційні особи не можуть прямо говорити про плани щодо постачання Збройних сил України, оскільки ця інформація допомогла б Москві. Тому більш предметно Лондон обговорюватиме постачання озброєнь безпосередньо з Києвом.

«Я не збираюся займатися припущеннями про постачання видів озброєнь. Росія хотіла б знати, які види зброї ми можемо передати Україні, щоб підтримати її. Ми обговорюватимемо це з українцями, виходячи з їхніх потреб та технічних можливостей», — наголосив Уоллес.

Високоточна ракета класу "повітря-земля" SCALP EG/Storm Shadow — одна з найвідоміших авіаційних крилатих ракет, створених на рубежі XX та XXI століть. Це спільна британсько-французька технологія, що має дві модифікації — SCALP Naval і Black Shaheen.

Україна може отримати крилаті ракети Storm Shadow

Ракета може входити в комплект озброєння бойових літаків F-35, Panavia Tornado GR.4, Eurofighter Typhoon, а також Dassault Mirage 2000 як головний компонент високоточної та далекобійної зброї, ракета успішно справляється зі знищенням особливо укріплених об'єктів на відстані понад 250 км.

Варто зазначити, що Україна вже має успішний досвід інтеграції західного авіаційного озброєння на свої бойові літаки, що родом з радянського минулого. Так винищувачі Су-27 та МіГ-29 отримали можливість застосування американських протирадіолокаційних ракет AGM-88 HARM, які успішно нищать російські засоби ППО.