США значно розширять підготовку українських військових

США значно розширять підготовку українських військових

Пентагон більш ніж у двічі збільшує обсяг підготовки українських військ на базі в Німеччині — починаючи з початку 2023 року там щомісяця готуватимуть 600-800 українських військових.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на двох американських чиновників.

Розширене навчання, яке, за словами офіційних осіб, схвалив президент Байден цього тижня, дозволить американським інструкторам щомісяця навчати український батальйон — приблизно від 600 до 800 військовослужбовців.

Це значне більше ніж США навчають зараз — в середньому близько 300 військовослужбовців на місяць — на додаток до оновлення підготовки, яку вони отримають.

Згідно зі статистикою Міноборони США, від початку війни в лютому Сполучені Штати навчили 3100 українських солдатів користуванню іноземною зброєю, наприклад артилерійськими системами. Зокрема 610 військових навчили використовувати ракетні системи HIMARS. У результаті ЗСУ використовують пускові установки з нищівним ефектом, вражаючи цілі далеко за лінією, зокрема склади боєприпасів, командні пункти та мости.

Згідно з розширеною програмою, американські інструктори навчатимуть більші групи українських солдатів більш передовій тактиці бою, включаючи «колективну підготовку», як-от координація маневрів наземних піхотних військ за підтримки артилерії.

Навчання буде проходити на базі армії США в Графенвері, Німеччина, де Пентагон проводить власні загальновійськові навчання. База також є домом для Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи-Україна.

Військові офіційні особи заявили, що навчання багато в чому буде спрямоване на відновлення підготовки, яку інструктори американської армії та Національної гвардії разом з інструкторами з інших країн НАТО регулярно проводили для українських військових до початку війни.

Так, з 2015 і до початку цього року, у Яворівському навчальному центрі бойової підготовки, було підготовлено понад 27 000 українських солдатів. Але перед початком війни Сполучені Штати відкликали 150 військових інструкторів.

За кілька місяців після початку війни Сполучені Штати та інші західні країни почали навчання українських сил у Німеччині та Польщі.

Крім того, програму військової підготовки для 10 000 українських військових розпочала Великобританія. Згодом на прохання Великобританії долучились й інші країни, включаючи Канаду, Данію, Фінляндію, Литву, Нідерланди, Нову Зеландію, Норвегію та Швецію.

Адмірал сер Тоні Радакін, голова оборони Великобританії, заявив у середу, що початкова мета підготовки 10 000 українських новобранців майже досягнута.