ЗСУ отримають сім нових видів бойових дронів

ЗСУ отримають сім нових видів бойових дронів

Завдяки спрощенню процедур, лише за останні 30 днів до експлуатації в Збройних Силах України допущено сім нових зразків безпілотників вітчизняного виробництва.

Раніше армія приймала до експлуатації 1-2 зразки БПЛА на рік, наголосив міністр оборони України Олексій Резніков.

Для спрощення взаємодії з виробниками створено сайт, де кожен розробник, у якого є готовий продукт, може подати заявку до Міноборони на допуск до експлуатації свого виробу. Офіційний допуск до експлуатації означає, що Міноборони може закупати вироби, а ЗСУ ставити їх у штат.

«Зараз на розгляді перебуває ще 19 заявок щодо допуску до експлуатації українських БПЛА. Плануємо ухвалити рішення по них до кінця року», — повідомив Резніков.

Спрощення процедур було схвалено Урядом 30 вересня шляхом прийняття, за ініціативою Міноборони, Постанови №1097, щодо внесення змін до Порядку постачання озброєння, військової й спеціальної техніки та боєприпасів під час особливого періоду, що затверджений Постановою КМУ від 25 лютого 2015 р. № 345.

Відомо, що серед нових дронів, що отримали дозвіл на експлуатацію в Збройних Cилах України, є дрони української компанії AeroDrone — D-80 Discovery та E-300 Enterprise. Про це 11 грудня повідомив у Facebook співзасновник компанії Дмитро Шимків.

ЗСУ отримає сім нових видів бойових дронів

E-300 Enterprise має корисне навантаження до 300 кг. Він може долати відстані від 675 до 3150 км, має швидкість до 150 км/год на висоті до 5000 м. У небі він може провести до 23 годин.

ЗСУ отримає сім нових видів бойових дронів Безпілотник D80-Discovery

D-80 Discovery, що важить 200 кг, може нести до 80 кг корисного навантаження. Дальність дії — від 100 до 800 км, швидкість — до 100 км/год. Безпілотник можна застосовувати в розвідувальних цілях та як ударний дрон.