Завершено перші курси капітанів тероборони

Завершено перші курси капітанів тероборони

Шістдесят молодших офіцерів підрозділів тероборони завершили навчання у рамках пілотного проєкту Сил територіальної оборони ЗСУ «Вишкіл капітанів».

Півтора місяця командири рот, взводів і офіцери штабів батальйонів з усіх регіонів країни вивчали процедури ухвалення військових рішень, ділилися бойовим досвідом і поліпшували свої лідерські навички, повідомляє АрміяІнформ.

Програма навчання складалася з трьох етапів:

  • загальні доктрини: лідерство у військових колективах, основи бою;
  • планування дій рот за процедурами країн НАТО. Планування наступального бою, оборонного та планування дій роти ТрО під час стабілізаційних дій;
  • опанування питань дій батальйону в наступі та в обороні за процедурами, які використовують в арміях провідних країн світу.

Протягом курсу тривало наскрізне оцінювання як слухачів, так і інструкторів. Наприкінці вишколу слухачі склали іспит. Найкращий інструктор курсу отримав перехідну нагороду — шаблю командира УНР.

Завершено перші курси капітанів тероборони Фото: Сили територіальної оборони

— У нас з’явилися шістдесят офіцерів, які під час планування дій своїх підлеглих, своїх командирів, своїх штабів зможуть використати ті процедури, які є достатньо серйозними, достатньо обґрунтованим, достатньо підготовленими, зокрема методично. І сумісність із партнерами також було закладено в наш курс для спільного виконання бойових та інших завдань у майбутньому, — розповів керівник курсу полковник Дмитро Музиченко.

Курс відбувся за підтримки благодійних фондів Spirit of America («Дух Америки»), «Повернись живим» та уряду Великої Британії, який допоміг з підготовкою інструкторів.

Наступного року проєкт «Вишкіл капітанів» продовжать: надалі в планах, щоб таке навчання пройшли всі командири територіальної оборони, зазначив заступник Командувача Сил ТрО, Герой України бригадний генерал Сергій Собко.

Нагадаємо, що перші Курсів капітанів (L-1C) у ЗСУ було проведено на базі Національної академії сухопутних військ у 2019 році. Участь у них взяли 15 молодших офіцерів.

Тоді підготовка тривала три місяці та передбачала модулі: «Бойове застосування роти та управління діями роти під час загальновійськового бою», «Робота штабу батальйону щодо планування та ведення бойових дій за процедурами «Military Decision Making Process» (за термінологією НАТО — 7-кроковий процес ухвалення військових рішень), «Лідерство та повсякденна діяльність». Слухачам курсів було надано всі необхідні знання і навички, щоб вони могли успішно виконувати обов’язки командира роти.