Україна посилює мобілізацію до війська

судитимуть ухилянта від мобілізації

У січні та лютому до Збройних Сил України планується залучити більше новобранців ніж у попередніх місяцях — армія готується до нового російського наступу, який очікується навесні.

Після відносного кількісного спаду восени, з початком 2023 року темпи мобілізації в України знову набирають обертів. Збройні Сили України розпочали формування нових танкових, механізованих та артилерійських бригад. Також будуть сформовані нові бригади у Десантно-штурмових військах і морській піхоті. За словами інформованого джерела, що обіймає високу посаду у Генштабі ЗСУ, лише у січні планується мобілізувати близько 30 тисяч громадян.

Набиратимуть, як тих хто має досвід військової служби, так і тих хто ніколи не служив. Всі проходитимуть відповідну підготовку, в тому числі за міжнародними програмами за кордоном, адже переважна частина озброєння до нових бригад надходитиме саме західного зразка. Наразі різними країнами вже оголошено або анонсовано передачу найближчим часом понад 500 одиниць танків (Challenger 2 та Leopard 2), бойових машин піхоти (Bradley, CV90), бронетранспортерів (Stryker, M113, FV430 Bulldog) та САУ (M109, AS-90, CAESAR).

Новосформовані військові частини мають посилити оборону України через загрозу нового широкомасштабного російського наступу у березні-травні 2023 року. До цього часу російська армія планує завершити 4-6 місячну підготовку відмобілізованих у 2022 році бойових частин загальною кількістю 250-300 тисяч осіб.