Військовим можуть дозволити брати 30 днів відпустки

Рада проголосувала за нові відстрочки від мобілізації

Військові, які під час війни можуть взяти лише частину відпустки тривалістю у 10 днів, невдовзі можуть отримати право на більші відпустки, які надаватимуть частинами.

Такі зміни передбачає зареєстрований у квітні законопроєкт № 9205.

Станом на сьогодні, відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», під час дії воєнного стану військовим можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення. Кожна — не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. Частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом року за умови одночасної відсутності не більше 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

Отже, кожна з вищезазначених відпусток може бути надана на термін не більше десяти днів. Відпустка може бути надана і на менший термін, все залежить від того, чи погодить командир відпуску на 10 днів чи менше. Відпустка меншої тривалості може бути надана, але більшої – ні.

Законопроєктом пропонується викласти у новій редакції пункт 18 статті 10-1 згаданого Закону, в якій передбачити більшу тривалість відпусток, зокрема щорічної в сумі до 30 днів, а також надати можливість військовослужбовцям строкової служби отримувати додаткову відпустку, крім передбачених їм 10 днів у пункті дванадцятому цієї статті.

Відпустка за сімейними обставинами, а також кожна із частин щорічної основної відпустки надаватиметься тривалістю не більш як 10 днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Щорічна основна відпустка буде надаватися частинами тричі на рік за умови одночасної відсутності не більше 30% чисельності військовослужбовців певної категорії підрозділу.

Ініціатор законопроєкту народний депутат Олексій Гончаренко.