Військовим ввели п'ять нових надбавок і збільшили відпустки

ЗСУ

Верховна Рада прийняла закон, що вводить нові доплати та збільшує відпустки військовим, дозволяє строковикам переходити на службу по мобілізації та вводить обов'язкову підготовку для тих хто раніше не служив.

За схвалення законопроєкту № 9342 у другому читанні проголосувало 311 народних депутатів. Закон вже направлено на підпис Голові Верховної Ради, потім його має підписати Президент.

Не змінюється порядок виплати щомісячної додаткової винагороди у 30-100 тис. грн, її й надалі виплачуватимуть у розмірах та в порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України, тобто так само як почали з 1 лютого 2023 року. Тут змін немає.

Вводяться нові доплати:

  • щомісячна доплата строковикам — 6000 грн;
  • щомісячна доплата курсантам — 2350 грн;
  • щомісячна доплата військовикам, що служать у навчальних центрах — від 15000 до 30000 гривень (військовослужбовцям, які обіймають посади керівного та інструкторсько-викладацького складу, з урахуванням їх рівня підготовки);
  • додаткова винагорода 100 000 грн — військовослужбовцям, які загинули (померли) внаслідок отриманого поранення, пов’язаного із захистом Батьківщини, нараховується за місяць, у якому військовослужбовець загинув (помер);
  • щомісячна додаткова винагорода у 100 тис. грн — тяжко пораненим на стаціонарному лікуванні, полоненим та зниклим безвісти;
  • додаткова виплата у 20100 грн — пораненим військовослужбовцям, визнаним ВЛК обмежено придатними або непридатними до служби з переоглядом через 6-12 місяців, які зараховані у розпорядження командирів, починаючі з 3-го місяця й до закінчення перебування у розпорядженні (перші два місяці — повні виплати за останньою займаною посадою);

Нові терміни відпусток на час воєнного стану:

  • до 30 днів щорічна (частинами не більше 15 календарних днів) та до 10 днів за сімейними обставинами;
  • строковикам — 30 днів;
  • курсантам — до 10 днів зимова та до 20 днів літня;
  • безперервна відпустка на лікування може становити не більше 4 місяців.

Нове у порядку проходження служби:

Призвані під час мобілізації, що раніше не проходили військову службу, обов'язково мають проходити курс базової загальновійськової підготовки тривалістю не менше ніж один місяць.

Військовослужбовці строкової служби, які вислужили свій строк та які під час дії воєнного стану вислужили не менше шести місяців, за їх власним бажанням можуть бути переведені на військову службу по мобілізації.

Для осіб, які приймаються на службу за контрактом, у тому числі з-поміж строковиків та мобілізованих, строк контракту може встановлюватися до оголошення демобілізації або на строки, визначені частиною другою цієї 23 статті (стандартні терміни контрактів).