Міноборони закуповувало шоломи PASGT з чотирикратною різницею в ціні

Міноборони закуповувало шоломи PASGT з чотирикратною різницею в ціні

За новим законом Міноборони має оприлюднити відомості про закупівлі з початку вторгнення (які не стосуються зброї). І вже є цікаві факти, так у травні 2022 року, з різницею кілька днів, були укладені угоди на закупівлю шоломів PASGT по 132 долари й по 468 доларів за штуку.

Про це повідомляють Наші гроші.

Завершити звітування про закупівлі, що проводились з початку вторгнення, але не оприлюднювались у «Прозорро», Міноборони та інші військові структури мають до 24 червня. Це передбачено спеціальним законом про прозорість незбройних закупівель, прийнятим цієї весни після скандалу з «яйцями по 17 гривень».

Очевидно, що до закупівель буде багато питань. Наприклад, щодо куленепробивних шоломів PASGT. Ці кевларові шоломи з рівнем захисту NIJ ІІІА були прийняті на озброєння військ США у 1980 році, і офіційно використовувались до 2003 року. Після того американці почали їх міняти на легші. Проте, шоломи й бронежилети PASGT до теперішнього часу перебувають на озброєнні ряду країн-союзників США (джерело).

У контрактах Міноборони 2022 року ціни шоломів PASGT мали гігантську різницю. Наприклад у травні з різницею кілька днів були укладені угоди на найдешевші шоломи по 132 долари та найдорожчі по 468 доларів за штуку. Тобто шоломи в різних контрактах мали майже чотирикратну різницю в ціні.

Міноборони закуповувало шоломи PASGT з чотирикратною різницею в ціні

Також у «Прозорро» є кілька закупівель шоломів PASGT цивільними установами по значно менших цінах. Наприклад, Тростянецька міська рада Сумської області купила їх по 9 900 гривень, тобто близько $270. А виконком Лубенської міської ради Полтавської області купив по 9 000 гривень, або $250.

Закон про прозорість незбройних закупівель передбачає, що назва постачальника закривається від оприлюднення. Щоб це не створювало ризики того, що рашисти або завдадуть удару по потужностях постачальника, або перешкоджатимуть йому за кордоном. Тому невідомо хто продав Міноборони шоломи по дуже різних цінах.

Однак, відомо хто був відповідальний за ті контракти. Днями СБУ повідомила про підозру ексзаступнику міністра оборони В’ячеславу Шаповалову та екскерівнику департаменту закупівель МО Богдану Хмельницькому. Саме вони до початку 2023 року були головними виконавцями у сфері незбройних закупівель Міністерства.

За даними слідчих, вони у березні 2022 року здійснили закупівлю в іноземної фірми майже 3 тис. бронежилетів на понад 130 млн грн. При цьому понад 100 млн грн із цієї суми були привласнені учасниками оборудки. Товарознавча експертиза, ініційована СБУ, встановила, що реальна ринкова вартість цих засобів захисту становить лише 25 млн грн. Тобто Міноборони купило бронежилети по 44 тисячі гривень, а за даними СБУ вони коштували менш як 9 тисяч гривень. До того ж вони не відповідали заявленому класу захисту IV.

Про цю закупівлю бронежилетів було відомо ще взимку, під час скандалу з харчами. Тоді міністр оборони Олексій Резніков в інтерв’ю заздалегідь відмежувався від дій своїх підлеглих:

Я точно знаю, що контракти, які є предметом дослідження, датовані березнем 2022 року. І я хочу запитати: а де всі були в березні 2022-го? Коли на складах нуль [бронежилетів], а треба було привезти сотні тисяч. Тому я хочу дочекатись завершення слідства і почути вирок суду… У нас, за Конституцією, є поняття індивідуальної відповідальності за скоєння злочину. Якщо суд визнає його винуватим — я визнаю, що помилився кадрово

Логіка у словах міністра, звісно, є. У березні рашистські війська були на підступах до Києва. І світові трейдери справді ломили спекулятивні ціни на хвилі ажіотажного попиту українців. Однак найдорожчі шоломи по 468 доларів — це травневий контракт, коли рашистів вже було відкинуто від столиці. Навіть у березні МО замовляло їх по 188 євро. А потім у грудні вже купувало по 275 євро. Тобто для правоохоронців відкривається ще одна можливість дослідити діяльність Міноборони – не тільки по бронежилетах, а і по шоломах.