Звільнення обмежено придатних, — законопроєкт

Звільнення обмежено придатних, — законопроєкт

До Верховної Ради подано законопроєкт, який дає право на звільнення зі служби військовим, що визнані військово-лікарською комісією (ВЛК) обмежено придатними до військової служби.

Відповідний законопроєкт № 9339 був зареєстрований 29 травня 2023 року.

Депутати зазначають, що наразі українське законодавство містить дискримінацію відносно військовослужбовців, визнаних ВЛК обмежено придатними до служби за станом здоров'я.

Положення про проходження військової служби, для вирішення питання щодо подальшого їх службового використання, з урахуванням стану здоров'я, передбачає виведення таких військовослужбовців за штат та зарахування в розпорядження командирів.

Водночас повне грошове забезпечення військовослужбовцям зарахованим у розпорядження виплачується не більше ніж два місяці. Далі воно виплачується в розмірі окладу за військовим званням та надбавки за вислугу років. Таким чином, після спливу двох місяців перебування у розпорядженні військовослужбовець починає отримувати мізерні виплати, що в більшості випадків становлять 500-700 грн.

Автори законопроєкту пропонують обмежити термін перебування у розпорядженні та надати можливість обмежено придатним військовослужбовцям, бути звільненими зі служби після двох місяців з дня зарахування у розпорядження командира у разі не призначення на інші посади, на яких вони можуть виконувати обов'язки військової служби з урахуванням стану здоров'я, підготовки і досвіду служби.

Водночас такий військовослужбовець може висловити бажання продовжувати військову службу.

Ініціатори законопроєкту: Дмитро Разумков, Оксана Дмитрієва, Роман Бабій, Дмитро Микиша, Василь Мокан, Іван Юнаков, Аліна Загоруйко, Ольга Саладуха, Олександр Бакумов, Ірина Геращенко, Любов Шпак, Марія Іонова, Анатолій Остапенко, Валерій Божик, Андрій Ніколаєнко, Євген Петруняк, Костянтин Касай, Олексій Кузнєцов та Володимир Козак.