Гусєва в УОП змінить перспективний молодий директор

Гусєва в УОП змінить перспективний молодий директор

Кабмін змінить голову Укроборонпрому, через провал Гусєвим ракетної програми «Сапсан»: «Там завал. Є ще «дрон на 1000 кілометрів», але його ніхто не може знайти, де він і хто його випускає. А президент запитує: «Де ракети? Де дрони?»

За даними Економічної правди, Кабмін затвердив на посаді нового керівника держконцерну Германа Сметаніна. Рішення мають оприлюднити 26 червня, а набере чинності воно 28-го.

Головною проблемою для Гусєва стала ракетна програма. У 2022 році були затверджені амбітні оновлені цілі. Деталей ніхто не оприлюднював. За даними джерел ЕП, згідно з новими планами, Зеленському було обіцяно, що в травні 2023 року українські ракети «Сапсан» (експортна назва — «Грім-2») будуть масово нищити російську військову інфраструктуру в глибині території РФ.

«Гусєв у ракетній програмі був не просто наглядачем як голова концерну, а безпосереднім координатором. Там завал. Є ще «дрон на тисячу кілометрів», але його ніхто не може знайти, де він і хто його випускає. А президент запитує: «Де ракети? Де дрони?», — обурюється джерело ЕП з оточення президента.

У дусі призначень Зеленського очолити зброярського монстра довірять молодому директору Харківського заводу ім. Малишева Герману Сметаніну.

«До нього придивилися, виявився хорошим менеджером, пройшов шлях від самого низу на заводі до директора. Уперше оборонку очолить людина із системи, причому не з торгівлі, а з виробництва. Це буде правильний сигнал усій галузі, що її бачать і що всіх продуктивних будуть заохочувати», — розповідає ЕП співрозмовник в уряді.

Гусєва в УОП змінить перспективний молодий директор

Загалом біографія Сметаніна нагадує радянський роман у стилі соціалістичного реалізму, де головний герой після університету сам просить узяти його на роботу в харківське КБ Морозова. На нього спершу з подивом дивляться, а тоді приймають. Уже за кілька років звичайний інженер-конструктор встигає попрацювати на Львівському бронетанковому, директором з виробництва на заводі імені Малишева, потім у 28 років (!) стає директором Харківського бронетанкового заводу, а невдовзі — гендиректором заводу ім. Малишева.



Сметаніну Зеленський поставив три головні завдання: збільшити кількість виробництва всього озброєння, почистити галузь від корупції і довести до кінця реформу оборонки.

Наразі утримання концерну без урахування виробництва коштує 450 млн грн на рік. Сметаніну поставлять завдання скоротити ці витрати, а відповідно штат керівної структури, щонайменше на 20%.

Щодо провалів Гусєва, то президент міг зберегти багато часу, аби просто вивчив скандальну історію коли Гусєв анонсував початок ліцензійного збирання гелікоптерів UH-1 в Одесі, чим здивував навіть Bell Textron — виробника цих гелікоптерів, який відразу заперечив наявність такої ліцензії для України.

Нагадаємо, що сьогодні Укроборонпром поширив заяву, що там шукали винних у провалі ракетної програми і вже навіть передали результати своєї перевірки в СБУ.