Заява Юрія Гусева щодо виробництва гелікоптерів в Одесі

Заява Юрія Гусева щодо виробництва гелікоптерів в Одесі

Гендиректор Укроборонпрому Юрій Гусев прокоментував скандальну історію, що набирає обертів після його заяви щодо начебто початку ліцензійного збирання гелікоптерів типу UH-1 в Одесі та заяви виробника про відсутність такої ліцензії для України.

Нагадаємо, що тиждень тому Юрій Гусєв раптово оголосив що незабаром в Одесі почнеться збирання гелікоптерів UH-1 Iroquois, перший з яких буде готовий вже 24 серпня. У відповідь компанія Bell Textron повідомила, що не надавала ДК «Укроборонпром» або іншим українським компаніям ліцензію на виробництво її гелікоптерів.

Після заяви компанії Bell розгорівся цього тижня скандал щодо ліцензійної збірки американських гелікоптерів на Одеському авіазаводі. Складається неприємне враження, що абсолютна більшість «експертів», які розганяли цю інформкампанію, раділи тому, що ніби вертольоти не будуватимуть. Ще більш дивно те, що за два дні до публікації заяви я особисто говорив телефоном з людиною, яка назвала себе уповноваженим представником компанії Bell в Україні, і пояснив всі деталі.

Про проєкт ліцензійного виробництва гелікоптерів на Одеському авіаційному заводі спільно з американською компанією-інвестором, яка має і відповідну ліцензію, і ресурси, і бажання робити вертольоти в Україні, я дізнався з доповіді директора заводу Віталія Юхачова на початку січня під час захисту виробничої програми заводу на 2021 рік. Наша команда більше місяця вивчала цей проєкт. Ми з’ясували, що ще у 2017 році між Державний концерн "Укроборонпром" та американською стороною було підписано меморандум, предметом якого визначено співробітництво з метою організації виробництва вертольотів на території України – в кооперації з партнерськими підприємствами.

Цього тижня директор Одеського авіаційного заводу все детально пояснив у відповідній заяві, але з численних коментарів та дивних публікацій складається враження, що людям розігнати «зраду» важливіше, ніж розібратись та спільно досягти перемоги!

Наразі, як би комусь не хотілось, працюємо над дорожньою картою проєкту та рухаємось вперед! Для керівників Концерну та директорів підприємств-учасників ми впровадили на 2021 рік чіткі kpi. Для директора одеського підприємства запуск виробництва вертольотів – є одним з головних kpi на цей рік. Якщо він не виконає це завдання і дану обіцянку – будуть прийняті відповідні кадрові рішення.

Нагадаємо, що у 2017 році Укроборонпром, Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП, раніше ХАЗ) та американська компанія Oriole Capital Group підписали угоду про інвестиції, але жодних грошей завод так й не отримав, проте за угодою на три роки був змушений припинити співпрацю з усіма іншими компаніями.

Цікаво, що саме в 2017 році, й Одеський авіазавод підписав меморандум про організацію виробництва вертольотів на території України з невідомою наразі американською компанією.