Ветеранів війни залучать до підготовки школярів

Уряд затвердив порядок проведення загальновійськової підготовки громадян до національного спротиву

Уряд погодив запропоновані Мінветеранів зміни до законодавства щодо залучення ветеранів до початкової загальновійськової підготовки у закладах загальної середньої освіти.

Законопроєкт що внесення змін до Закону України «Про основи національного спротиву» підтримано на засіданні Кабінету Міністрів України 24 червня.

Документ розширять склад суб’єктів, відповідальних за здійснення початкової загальновійськової підготовки громадян шляхом додавання Мінветеранів.

«Необхідність внести зміни до закону про основи національного спротиву продиктована умовами сьогодення. Тому ми пропонуємо імплементувати в систему освіти практичний досвід захисту України, який набули наші ветерани й ветеранки. Сподіваємося, що найближчим часом даний проєкт закону буде розглянутий і ухвалений Парламентом», — зазначив перший заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун.

Нагадаємо, що загальновійськова підготовка громадян України полягає в опануванні базовими загальновійськовими знаннями, практичними вміннями й навичками та поділяється на початкову і базову підготовку.

Початкова підготовка організовується Міносвіти разом з Міноборони України та проводиться в закладах загальної середньої освіти. У літній час проводиться військово-патріотична підготовка в ігровій формі у літніх таборах.

Базова підготовка організовується Міноборони разом з іншими зацікавленими центральними органами виконавчої влади та проводиться з громадянами України, які досягли 18-річного віку та не проходять військову службу в Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, службу в правоохоронних органах, шляхом проведення періодичних навчальних зборів, занять, курсів.