Україна придбала ще 16 словацьких гаубиць

Zuzana 2

Підписано контракт зі Словацькою Республікою на постачання українській армії шістнадцяти 155-мм самохідних гаубиць Zuzana 2, також підтверджено підготовку спільної розробки та виробництва нових 155-мм самохідних артсистем.

Про це повідомили президенти України та Словаччини за результатами зустрічі.

«Я вдячний за оборонну підтримку, за всі місяці великої підтримки й зокрема за підтримку зараз. Напередодні було підписано контракт на виробництво 16 самохідних гаубиць Zuzana 2. Звичайно ми працюємо й заради спільного виробництва снарядів та гармат», – повідомив Президент України Володимир Зеленський.



Нагадаємо, що днями словацька компанія Konstrukta Defence підписала меморандум про співпрацю з українським ПрАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування» (КЗВВ) про спільну розробку 155-мм/52 самохідної гаубиці.

«Ми одна з країн, які допомагали Україні у військовому плані. Ми надали засоби протиповітряної оборони та бойові літаки. І співпраця поступово переходить в інші галузі. Ми підписали контракт на постачання 16 САУ Zuzana 2 в Україну і це відбудеться вже незабаром. Спільно ми розроблятимемо новий тип гаубиць, також маємо розпочати спільне виробництво боєприпасів і наші підприємства візьмуть участь у розмінуванні територію України», — сказала Президентка Словаччини Зузана Чапутова.



САУ Zuzana 2 є подальшою модифікацією самохідної гаубиці ShKH vz. 77 Dana, прийнятої на озброєння армії Чехословаччини в 1977 році. У 1998 словацька армія прийняла на озброєння 155-мм/45 САУ Zuzana, що є глибокою модернізацією «Дани» під стандарти НАТО.

Zuzana 2 побудована на колісному шасі TATRA 8×8. Машина оснащена 155-мм гаубицею з довжиною ствола у 52 калібри та максимальною дальністю стрільби 41 км. Маса самохідки 32 т, екіпаж складається з чотирьох осіб. Автоматична система заряджання дозволяє здійснювати 6 пострілів за хвилину або 16 пострілів за 3 хвилини.



Перший контракт на закупівлю восьми САУ Zuzana 2 Україна та Словаччина підписали у червні 2022 року. При цьому українські військові почали підготовку на словацьких самохідних гаубицях ще у травні, ще до укладання контракту.

САУ Eva це відкрита артилерійська частина від САУ Zuzana 2 також встановлена на автомобільне шасі Tatra 6х6.1R або 8х8. САУ може стріляти в автоматичному режимі — до 5 пострілів у першу хвилину і 13 за три хвилини та т в ручному — два постріли за хвилину.