ВАКС засудив до 4 років позбавлення волі директора заводу ракетного палива

для РСВЗ Вільха

Вищий антикорупційний суд засудив до 4 років позбавлення волі чинного директора стратегічного державного підприємства «Павлоградський хімічний завод» (ПХЗ).

Керівник держпідприємства, залучав до реалізації вибухових речовин, що вироблялись заводом фіктивних комерційних посередників, чим завдав понад 7 мільйонів збитків.

Суд погодився з доводами прокурора Спеціалізованої антикорупці́йної прокуратури та визнав директора винним у зловживанні владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки та призначив покарання у виді 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади на підприємствах державної форми власності, пов’язані зі здійсненням адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих функцій строком на три роки та оштрафував на 17 тисяч гривень.

Також суд за цивільним позовом прокурора стягнув з засудженого 7 062 883,96 грн.



Варто зазначити, що на стадії підготовки у Вищому антикорупційному суді також перебуває справа щодо генерального директора ПХЗ та інших осіб, які розкрадали кошти за аналогічною схемою. Ще одна в одній справі щодо гендиректора та директора з маркетингу у червні 2023 року повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем вже при закупівлі продукції для держпідприємства.

Нагадаємо, що у 2020 році держава не виділила фінансування на Павлоградський хімічний завод, який виробляє, переробляє й утилізує ракетне паливо. Тоді було звільнено 687 працівників. Зупинка заводу фактично поставила під загрозу всю ракетну галузь, зокрема виробництво ракет «Вільха».

В результаті Павлоградський хімічний завод за результатами роботи у 2020 році показав падіння прибутку у 80 разів та як підсумок 157 млн гривень збитків. Після скандалу викликаному оприлюдненням цієї інформації керівництвом підприємства, ситуація із фінансуванням покращилася, й у 2021 році завод вже отримав прибуток у 64,7 млн, а у 2022 році — 79,5 млн грн.