Зупинене фінансування заводу що виробляє ракетне паливо

Вільха

Держава не виділила фінансування на Павлоградський хімічний завод (ПХЗ), який виробляє, переробляє і утилізує ракетне паливо. Вже звільнено 687 працівників. Зупинка заводу буде означати зупинку всієї ракетної галузі, зокрема виробництво ракет «Вільха».

Про це повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на директора заводу Леоніда Шимана.

«ПХЗ зараз в критичному стані – з початку року ми не отримуємо фінансування, в держоборонзамовлення 2020 року на нас і на реалізацію програм підприємства гроші досі не передбачені. ... Фінансування заводу зупинено, ми були змушені звільнити від початку року 687 людей. Якщо гроші не надійдуть найближчим часом – звільнимо ще 190. Питання, навіщо і скільки буде коштувати державі відновлення виробництва?» – сказав він.

Павлоградський завод володіє технологією виробництва твердого ракетного палива. Це паливо необхідно для всіх серійних і перспективних ракет українського виробництва. Зупинка заводу буде означати зупинку всієї ракетної галузі. Крім виробництва, ПХЗ володіє технологією переробки та утилізації ракетного палива, вміє продовжувати ресурс ракет і виробляє різні види вибухівки.

«Всі ці технології протягом багатьох років були створені за рахунок коштів українських платників податків, це багато мільярдів гривень. Ми освоїли унікальні технології, якими більшість країн світу не володіє ... При цьому програми виробництва не закриваються, тобто, цілком ймовірно, що ми сьогодні витрачаємо на звільнення гроші, а завтра знову будемо витрачати на набір», – пояснує директор.

У Росії аналогічний завод «Каменський» розташований недалеко від кордону України, в Кам'янсько-Шахтинському Ростовської області. Цей завод зараз працює на повну потужність.