Міноборони й Baykar підписали угоду про сервісний центр

Bayraktar TB2

Між Міністерством оборони та турецькою компанією BAYKAR MAKINA укладено договір про будівництво в Україні сервісного центру з ремонту та обслуговування безпілотників.

Це зроблено на виконання Рамкової угоди між Урядами України та Туреччини про співробітництво у сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях, що була підписана у Києві 3 лютого 2022 року та ратифікована Верховною Радою 13 грудня того ж року.

Нагадаємо, що Угода передбачає створення виробництва та системи обслуговування безпілотних літальних апаратів (БпЛА) Bayraktar. При цьому будівництво та облаштування сервісного центру було заплановано, ще на 2022 рік з обсягом інвестицій у 6,5 млн доларів.

Загальні інвестиції у будівництво заводу з виготовлення дронів, науково-дослідного центру у сфері аерокосмічних технологій та навчально-випробувального сервісного центру для обслуговування, ремонту і модернізації БпЛА заплановані на рівні 95,5 млн доларів впродовж 2022-2032 років. Сума не включає вартість придбаної у 2021 році земельної ділянки.

Від початку передбачалося, що за перші 5 років буде створено 355 робочих місць, до 2032 — 370. Розмір заробітної плати анонсувався у 10 разів вищий за мінімальну місячну заробітну плату в Україні для інженерного складу та в 5 разів для технічного персоналу. Запуск виробництва і перший випуск продукції були заплановані на 2025 рік.