Чехія дарує Україні бойові гелікоптери

vb-24/35

Чеська Республіка надасть Україні тренажер для навчання пілотів на американські винищувачі F-16, а також передасть свої бойові гелікоптери [типу Мі-24/35].

Ми допоможемо з підготовкою пілотів, передамо тренажери, щоб навчання проходило і в Україні,

— заявив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала під час зустрічі із Президентом України Володимиром Зеленським. Крім того, Фіала зазначив, що в наступні місяці Чехія передасть Україні ще 100 тисяч одиниць великокаліберних артилерійських снарядів.

«Ми детально говорили сьогодні не лише про постачання, але і про нове виробництво, і це дуже важливо. Наші держави можуть значно посилити співпрацю військово-промислових комплексів, і це буде зроблено. Ми говорили про конкретні проєкти щодо снарядів, військової техніки», — повідомив Зеленський та додав, що між українським Мінстратегпромом і чеським Міноборони було підписано відповідний меморандум.

Нагадаємо, що раніше Чехія придбала ударні AH-1Z та багатоцільові гелікоптери UH-1Y, які до 2024 року мають замінити радянські/російські гелікоптери. При цьому у 2022 році Чехія вже передала Україні чотири гелікоптери Мі-24В.