Bell розпочинає виробництво UH-1Y для Чехії

Bell розпочинає виробництво UH-1Y для Чехії

Bell Textron Inc. відновила виробництво гелікоптерів UH-1Y Venom для першого міжнародного оператора. Йдеться про контракт Міноборони США 2020 року щодо постачання восьми UH-1Y та чотирьох AH-1Z для Чеської Республіки.

Зокрема компанія Crestview Aerospace на своєму заводі у Флориді вже завершила виробництво першої з восьми кабін UH-1Y. Остаточне складання гелікоптера буде здійснюватись у складальному центрі Bell Amarillo.

Bell розпочинає виробництво UH-1Y для Чехії

Нагадаємо, що угода з придбання чотирьох ударних гелікоптерів AH-1Z та восьми багатоцільових UH-1Y була підписана 12 грудня 2019 року міністрами оборони США і Чехії під час зустрічі у Пентагоні. Поставка гелікоптерів планується протягом 2023-2024 років.

Bell AH-1Z Viper (також Zulu Cobra) – ударний гелікоптер з двома двигунами на базі AH-1W SuperCobra. Має чотирилопатеву, композитну систему несного гвинта, форсовану трансмісію, дві майже ідентичні «скляні» кабіни і нову систему прицілювання, яка дозволяє наводити зброю вдень та вночі. У систему озброєння інтегровані ракети класу «повітря-повітря».

Bell розпочинає виробництво UH-1Y для Чехії

Bell UH-1Y Venom (також має назву Super Huey) – остання версія багатоцільового UH-1 Huey. Двомоторний UH-1Y має нові двигуни, трансмісію, чотирилопатевий гвинт з композитними лопатями, цифрову кабіну та збільшену вантажність.

UH-1Y на 85% уніфікований з AH-1Z. Вони використовують одні й ті самі двигуни, інтегровану систему управління та динамічні компоненти, зокрема чотирилопатевий несний гвинт.

«Обидва гелікоптери спеціально розроблені для експедиційних операцій. Разом вони здатні забезпечити виконання повного спектра військових завдань, на відміну від будь-якого іншого гелікоптерного дуету», – зазначають у компанії.

UH-1Y та AH-1Z перебувають на озброєнні КМП США з 2008 та 2010 років відповідно.

У квітні 2018 року Bell поставила останній UH-1Y для Корпусу морської піхоти США і продовжила виробництво AH-1Z, у рамках контракту КМП США на постачання 349 гелікоптерів, в тому числі 160 UH-1Y та 189 AH-1Z.