Байден схвалив постачання Україні касетних боєприпасів

касетні боєприпаси

Президент США Байден схвалив надання Україні касетних боєприпасів. Про вилучення зброї зі запасів Міністерства оборони США має бути оголошено в п’ятницю, 7 липня.

Цей крок, який передбачає обхід законодавства США, що забороняє виробництво, використання або передачу касетних боєприпасів з інтенсивністю відмов понад 1 відсоток, відбувається на тлі занепокоєння з приводу затримки контрнаступу Києва проти російських військ, що закріпилися, і скорочення західних запасів звичайної артилерії, повідомляє The Washington Post.

Касетні боєприпаси вибухають у повітрі над ціллю, випускаючи від десятків до сотен менших суббоєприпасів на великій площі. Тобто один такий снаряд працює як десятки звичайних осколково-фугасних.



Понад 120 країн приєдналися до конвенції, яка забороняє їх використання як негуманне та невибіркове, значною мірою через високий рівень відмов, які засмічують ландшафт суббоєприпасами, що не вибухнули, що загрожує як дружнім військам, так і цивільним особам, часто протягом десятиліть після закінчення конфлікту. Сполучені Штати, Україна та Росія, яка, як стверджується, широко використовувала їх в Україні, не є сторонами конвенції. Вісім із 31 члена НАТО, включаючи Сполучені Штати, не ратифікували конвенцію.

Основна зброя, яка розглядається, артилерійський снаряд M864, вперше виготовлений у 1987 році, стріляється зі 155-мм гаубиць, наданих Україні Сполученими Штатами та іншими західними країнами. У своїй останній загальнодоступній оцінці, проведеній понад 20 років тому, Пентагон оцінив що цей артилерійський снаряд не спрацьовує у 6% застосувань, що означає, що принаймні чотири з 72 суббоєприпасів, які несе кожен снаряд, залишаться нерозірваними по всій території у близько 22 500 квадратних метрів — приблизно розмір 4,5 футбольних полів.

снаряд M864

«Нам відомі звіти кількадесятилітньої давнини, які вказують на те, що певні 155-мм DPICM мають вищі показники псування», — сказав представник оборони, один із семи чиновників Пентагону, Білого дому та військових, які на умовах анонімності обговорювали це делікатне рішення. При цьому в розмові представник оборонного відомства використав абревіатуру Dual Purpose Improved Conventional Munitions.

Хоча Сполучені Штати використовували касетні боєприпаси в кожній великій війні, починаючи з Кореї, вважається, що нові боєприпаси не вироблялися роками. Але за підрахунками Human Rights Watch, взятими зі звітів Міністерства оборони, на військових складах залишається 4,7 мільйона касетних снарядів, ракет, ракет і бомб, що містять понад 500 мільйонів суббоєприпасів або бомб.