День захисників і захисниць України перенесено

ЗСУ

За ініціативою Президента Володимира Зеленського, День захисників та захисниць, який святкували 14 жовтня, перенесено на 1 жовтня. Відповідний закон ухвалено сьогодні 14 липня.

Нагадаємо, що зміна дати пов'язана з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар. День захисників з 2014 року святкується одночасно з церковним днем Покрови пресвятої Богородиці, який відтепер припадатиме на 1 жовтня.

Українському народові тривалий час нав'язувались російська ідеологія у майже всіх сферах життя, у тому числі стосовно дотримання юліанського календаря та святкування Різдва Христового 7 січня. Різдво Христове — це велике християнське свято, яке є невід'ємною частиною нашої української культури. Більшість православних християн світу святкують Різдво Христове 25 грудня. Православна церква України 24 травня 2023 року на Архієрейському соборі затвердила повний перехід з 1 вересня 2023 року на новий — новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу та яким, зокрема, передбачено святкування Різдва Христового 25 грудня, а не 7 січня.

Зміна дати святкування Різдва Христового зумовлює необхідність перенесення на тринадцять повних календарних днів дат відзначення Дня Української Державності (з 28 липня на 15 липня) та Дня захисників і захисниць України (з 14 жовтня на 1 жовтня).

7 січня виключено з переліку святкових днів в Україні.