Delta, яку намагався знищити Хомчак, довела сумісність з F-16

асу

Система забезпечення ситуаційної обізнаності ЗСУ «Дельта» пройшла тест на взаємодію з 15 системами країн НАТО під час навчань Coalition Warrior Interoperability Exercise (CWIX) 2023.

Представництво Організації Північноатлантичного договору в Україні поінформувало про успішний виступ фахівців Центру інновацій Міноборони України (колишня «Аеророзвідка») на щорічних навчаннях НАТО з тестування інформаційних систем — CWIX.

Головним показником є успішне тестування на сумісність до протоколу Link 16, що дозволить Україні інтегрувати в загальну систему платформи і системи, надані іноземними партнерами, зокрема бойові літаки F-16. Загалом українська команда протестувала чотири протоколи на взаємодію з 15 іншими системами з десяти країн-учасниць НАТО, а також взяла участь у 12 із 19 напрямків CWIX.

«Розробники «Дельти» вкотре продемонстрували значний інноваційний потенціал України, а також здатність робити внесок у спільні операції в коаліційному середовищі», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що раніше «Дельта» брала участь у навчаннях НАТО CWIX 2019, CWIX 2020 і довела взаємосумісність і реалізацію стандартів НАТО по обміну оперативною обстановкою. «Дельта» стала системою висвітлення підводної і надводної обстановки. Завдяки ній підрозділи ССО пройшли сертифікацію на сили швидкого реагування НАТО. Система постійно вдосконалюється і приймає участь у міжнародних навчаннях Sea Breeze, Rapid Trident та ін., де демонструє не тільки технічну відповідність стандартам, а й спроможність забезпечити операційні процеси для досягнення ситуаційної обізнаності.



Система була розроблена підрозділом «Аеророзвідка», який було створено в складі ЗСУ з волонтерської ініціативи у 2015 році. У 2021 році рішенням Начальника Генштабу—Головнокомандувача ЗСУ генерал-полковника Руслана Хомчака цей підрозділ, який мав офіційну назву Центр впровадження та супроводження автоматизованих систем оперативного (бойового) управління (військова частина А2724), було розформувано.

Підполковник Ярослав Гончар, один з засновників «Аеророзвідки», звільнений з ЗСУ, тоді заявив, що причиною розформування Центру та його звільнення, була критика з боку офіцерів Центру системи «Дзвін», яку паралельно впроваджувало керівництво ЗСУ за 700 мільйонів гривень. Зокрема він дав показання ДБР щодо недоліків дослідно-конструкторської роботи «Дзвін-АС». «Це оцифрована радянська армія, яку хочуть видати за реформу», — заявив офіцер.

Після потрапляння у ЗМІ інформації, що програма вартістю у сотні мільйонів гривень, яка розробляється чотири роки начебто виявилася непридатною, вибухнув скандал. Міноборони після аудиту припинило фінансування програми до отримання висновків правоохоронних органів. Тоді ж за матеріалами міністра оборони Андрія Тарана, ДБР відкрило серію кримінальних справ проти командування ЗСУ.

Натомість виробники системи заявили, що АСУ «Дзвін» навмисно дискредитують.

Після звільнення у 2021 році Руслана Хомчака і призначення Головнокомандувачем ЗСУ Валерія Залужного, було прийняте рішення про відновлення підрозділу «Аеророзвідка» у форматі Центру інновацій та розвитку оборонних технологій.

Детально про це можна прочитати тут.