Україну від F-16 відділяє лише один підпис

F-16

Єдина перепона, яка наразі стоїть перед отриманням Україною перших винищувачів F-16, це підпис Президента США Джо Байдена.

Про це в етері телемарафону заявив Валерій Романенко — експерт з питань авіації, провідний науковий співробітник Державного музею авіації України ім. О.К. Антонова, пише УНІАН.

«Для отримання літаків насамперед потрібен підпис пана Байдена. Це зараз єдина перепона, яка залишилася на нашому шляху. Бо вже відомо, хто почне підготовку наших пілотів та інженерно-технічного складу. Вона проходитиме у Данії на авіабазі Skrydstrup. Плюс Румунія, там теж відкривається навчальний центр. Відома кількість пілотів, але ще неузгоджений кінцевий дозвіл від США. Поки затримка за цим. Бо Штати ще не з'ясували, які системи можна передавати нам без загроз для їхньої безпеки», — повідомив експерт.

На його думку, першу ескадрилью західних винищувачів ЗСУ отримають на початку наступного року від Норвегії, яка повністю зняла всі F-16 з озброєння в січні минулого року. Романенко вважає, що загалом Україна зможе отримати близько півсотні F-16 — дві бригади.