Швеція і Україна підписали оборонні угоди

Gripen

Україна підписала зі Швецією угоду, що відкриває доступ до шведських винищувачів Gripen.

Згідно з двома угодами, підписаними напередодні офіційного вступу Швеції до НАТО, країни зобов’язалися посилити військову співпрацю, погодившись обмінюватися секретною інформацією та покращити постачання оборонного обладнання, повідомляє Euractiv.

Угоду про обмін секретною інформацією підписали міністр закордонних справ України Кулеба та міністр оборони Швеції Пол, іншу — між міністром оборони України Резніковим та Управлінням оборонних матеріалів Швеції.

«Швеція має багато хороших угод, важлива річ, яка може мати велике значення», — сказав Йохан Х’єлмстранд, прессекретар міністра оборони.

Згідно з першою угодою, Швеція та Україна зможуть обмінюватися секретною інформацією, що є необхідною умовою для того, щоб Україна могла випробувати шведські винищувачі Gripen.



Щодо оборонних закупівель то країни домовилися, що Україна зможе закуповувати озброєння за шведськими контрактами, в тому числі через оборонну промисловість Швеції. Тобто Україна отримуватиме замовлення набагато швидше, ніж якщо сама б розміщувала замовлення.

Україна також має можливість робити додаткові замовлення, у рамках контрактів, які Швеція вже розмістила в минулому, що робить процес ще швидшим.

Іншими словами, як тільки Швеція задовольнить свої оборонні потреби, надлишком можна буде поділитись з Україною. Хто оплачуватиме – окреме питання.

«Чи це пакет допомоги, чи Україна платитиме сама, це не є частиною того, що представлено в цих угодах», — сказав Х’єлмстранд.

Він зазначив, що угода може діяти й після війни, коли країна буде відбудована.