Повернення мобілізованим виплат за місцем роботи, — законопроєкт

зсу

Пропонується повернути призваним на службу воїнам виплати за місцем роботи, які скасували у 2022 році через введену всім військовим надбавку у 30 000 грн, яку тепер теж скасували.

Витрати роботодавців планується компенсувати з Державного бюджету, відповідний законопроєкт № 9447 зареєстрований 30 червня 2023 року.

Документ передбачає зміни статті 119 Кодексу Законів про працю України (КЗпП) в частині повернення виплат середнього заробітку працівникам призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, на підприємствах у яких вони працювали на час призову та компенсації цих виплат з Державного бюджету України.

Нагадаємо, що у 2022 році мобілізованим військовим скасували виплати заробітних плат за місцем роботи до мобілізації, через введення надбавки у 30 тисяч гривень, яка, з початку воєнного стану виплачувалась всім військовослужбовцям. Основним мотиватором тоді було — зняти тягар виплат з роботодавців (компенсацію з бюджету цієї виплати скасували у 2015 році).

До внесення цих змін статтею 119 КЗпП було передбачено, що за працівниками, призваним на військову службу, в тому числі прийнятими на військову службу за контрактами, зберігався середньомісячний заробіток за місцем роботи, який виплачувався відповідно до вимог законодавства підприємством, установою організацією, фермерським господарством, сільськогосподарським виробничим кооперативом незалежно від підпорядкування та форм власності, а також фізичною особою – підприємцем за власний рахунок.

Тобто працівники, які проходили військову службу отримували дохід з двох джерел – грошове забезпечення та збережений середній заробіток коштом роботодавця.

Законом від 01 липня 2022 року №2352-IX були погіршені умови грошового забезпечення військовових шляхом скасування збереження середнього заробітку призваних за мобілізацією працівників, а у 2023 році ще і були припинені виплати додаткової винагороди.

Зокрема Міноборони 25 січня 2023 року видало наказ №44, за яким військовослужбовці ЗСУ, які проходять військову службу в органах військового управління та підрозділах тилового забезпечення оборони нашої держави, фактично втратили право на отримання додаткової винагороди у розмірі 30 тис. грн. Більшість цих військовослужбовців до призову мали постійне місце роботи і стабільний заробіток. Слід зазначити, що призов за мобілізацією — це насамперед обов’язок громадян перед державною і суспільством, а його виконання повинно належним чином забезпечуватись державою, у тому числі гідним грошовим забезпеченням.

Сукупність вказаних факторів призвела до виникнення такої ситуації, що призвані до лав ЗСУ за мобілізацією військовослужбовці отримуватимуть під час проходження служби значно менші кошти, ніж вони отримували до цього. Фактично відбувається погіршення їх матеріального становища, і це в той час, коли в Україні точиться жорстока та підступна війна.

Ініціатори законопроєкту: Олексій Гончаренко, Ірина Фріз, Вікторія Сюмар, Ірина Геращенко, Володимир Ар'єв, Марія Іонова, Софія Федина та Іванна Климпуш-Цинцадзе.