Членів МСЕК та ВЛК можуть зобов'язати подавати декларації

влк

Декларації та фінансовий контроль для голів та лікарів МСЕК і ВЛК можуть ввести через непоодинокі випадки корупції та необґрунтованого встановлення групи інвалідності, для уникнення призову під час мобілізації.

Відповідний законопроєкт № 9228 поданий народним депутатом Антоном Яценком.

«Відсутність фінансового контролю щодо заступників керівників закладів охорони здоров’я, зокрема тих, які обіймають посади голів лікарсько-консультативних та медико-соціальних експертних комісій, а також членів таких комісій призводить до виникнення корупційної складової у діях зазначених осіб під час здійснення безпосередніх професійних обов’язків», — йдеться у пояснювальній записці.

Описана ситуація є неприйнятною в умовах дії правового режиму воєнного стану та потребує невідкладного прийняття відповідних законодавчих змін, наголошує автор законопроєкту.



Проєктом закону пропонується поширити дію Закону України «Про запобігання корупції» на голів та членів лікарсько-консультативних (ЛКК) та медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), зокрема й в частині здійснення заходів фінансового контролю.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради після розгляду проєкту зауважило, що ці норма необхідно поширити й на членів військово-лікарських комісій (ВЛК).

«Вказівка у законопроєкті на голів та членів лише ЛКК та МСЕК свідчить про непоширення дії відповідних положень Закону на голів та членів ВЛК та лікарсько-експертних комісій. При цьому актуальність законопроєкту у пояснювальній записці до нього обумовлюється, зокрема, тим, що в період дії воєнного стану трапляються непоодинокі випадки надання особами неправомірної вигоди керівникам та членам медико-соціальних експертних комісій з метою необґрунтованого встановлення групи інвалідності, що дозволяє уникнути призову на військову службу під час мобілізації. Однак цілком можна припустити, що аналогічні корупційні ризики виникають і при роботі, зокрема, військово-лікарських комісій», — йдеться у висновку.