Президент подав на затвердження нові укази про воєнний стан та загальну мобілізацію

Фото: Laura Boushnak/NYT

У Верховній Раді зареєстровані законопроєкти № 9532 та № 9533 про затвердження президентських указів від 26 липня щодо продовження воєнного стану, обмежень конституційних прав і свобод, а також про продовження загальної мобілізації.

Відповідно до Указу № 451/2023 строк дії воєнного стану по всій території України буде продовжено на 90 днів з 05 годин 30 хвилин 18 серпня.

Продовжать можливість обмеження конституційних прав і свобод людини й громадянина, зокрема що стосується недоторканності житла, таємниці листування та телефонних розмов, втручання в особисте і сімейне життя (збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди), свободи пересування, думки й слова, проведення мітингів, страйків та зборів, володіння власністю, права на працю та освіту (передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України).



Також триватимуть або вводитимуться тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для запровадження та здійснення заходів воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Указом № 452/2023 загальну мобілізацію в Україні буде продовжено на 90 діб з 18 серпня.



Відповідно продовжуватиметься оповіщення громадян і власників транспортних засобів; призов військовозобов'язаних та резервістів на військову службу до Збройних Сил України, Національної гвардії, СБУ, Державної прикордонної служби, Державної спецслужби транспорту, Державної служби спецзв'язку та захисту інформації та інших військових формувань України.

Триватиме мобілізація транспортних засобів всіх форм власності.